null Beeld
Beeld

Koken met KarinRozenmadeleines

Heerlijk mijmeren met madeleines à la Proust

Eigenlijk is het een onmogelijke opgave om binnen het ­bestek van deze ­rubriek iets te ­willen vertellen over Marcel Prousts onvolprezen roman­cyclus À la recherche du temps perdu, want het verhaal, dat zich uitstrekt over zeven omvangrijke delen waaraan de schrijver zelfs na dertien jaar noeste arbeid eigenlijk nog niet uitge­sleuteld was, leent zich nauwelijks voor enige vorm van beknopte beschouwing, laat staan samenvatting, waarom ik mij dus maar beperk tot het schetsen van een van de meest opmerkelijke kenmerken van Prousts literaire stijl, namelijk zijn soms onnavolgbaar lange zinsconstructies die in hun oneindige complexiteit gemakkelijk hele pagina’s kunnen beslaan, waardoor een ongeoefend lezer wellicht alras naar adem snakkend achterblijft, terwijl anderzijds het vloeiende ritme ook juist een aangenaam hypnotiserend effect teweeg kan brengen, mits dagelijkse beslommeringen en boodschappenlijstjes tenminste worden losgelaten, zodat de proustiaanse gedachtenstromen de lezer al meanderend kunnen meevoeren langs voorbije tijd, onschuld, verloren gewaande herinneringen en wat dies meer zij, waarbij ik u trouwens van harte kan aanraden om een kopje (lindebloesem-) thee bij de hand te houden en vooral een schaaltje madeleines – kleine smeuïge cakejes in langwerpige schelpvorm, met een karakteristieke bult bovenop – zodat u net als de hoofdpersoon Marcel al dippend en kruimelend de mijmeringen vrijelijk kunt laten stromen, waar dit boek niet voor niks zo wereld­beroemd om is geworden; en nu ik toch bezig ben, zou ik er graag nog een laatste aanbeveling aan willen toevoegen, en wel om, mits u het Frans beheerst natuurlijk, bij voorkeur te kiezen voor de boekuitgave van La Pléiade: een viertal in leer ­gebonden en van twee leeslinten voorziene, op bijbels gelijkende prachtbundeltjes, waarmee u in de trein of luierend in de lentezon in het park mooi de verfijnde intellectueel kunt uithangen.

Rozenmadeleines Beeld Karin Luiten
RozenmadeleinesBeeld Karin Luiten

Madeleines met rozenwater

Voor 20 tot 24 stuks:
• 100 g boter
•100 g suiker
•70 g bloem
• 30 g amandelmeel
• 2 grote eieren
•1 grote theel bakpoeder
• 1 grote eetl rozenwater (of bijv. oranjebloesemwater, sinaasappelrasp, citroenrasp, vanille)
• snufje zout

Er zijn talloze manieren om madeleines te bakken, de laatste tijd is dit mijn favoriet, met amandelmeel voor extra smeuïgheid. Dan plakken ze wel meer vast aan de vorm, dus goed invetten en bepoederen met meel, ook siliconenvormen. Lekker met een vleugje parfum in de vorm van rozenwater, maar dat kunt u ook achterwege laten of vervangen. Oven tijdig voorverwarmen op 215 °C. Smelt de boter en laat even afkoelen. Klop met de mixer eerst suiker en rozenwater erdoor, dan één voor één de eieren. Doe amandelmeel en zout in een andere kom, zeef bloem en bakpoeder erboven en roer dit alvast grondig door elkaar. Spatel daarna kort door het eimengsel. Voor mooi rijzen zet u het beslag een uur (of een nacht) in de koelkast, het blijft trouwens gerust een paar dagen goed. Vul een madeleinevorm ermee en bak ± 8-10 minuten in de oven tot mooi goudbruin en gerezen. Te bewaren in een trommeltje, maar net uit de oven zijn ze toch echt het allerallerlekkerst.

Tip. Elke kookwinkel heeft madeleinevormen. Die van siliconen zijn het makkelijkst, maar in metaal worden de cakejes mooier bruin en knapperig van buiten.

Karin Luiten geeft een moderne draai aan klassieke gerechten. Tips: info@kokenmetkarin.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden