null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Heerlijk frisse watermeloenmix

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

Annemieke geeft momenteel behoorlijk wat lezingen. Ze zoekt vooraf dan altijd naar de uitkomsten van de recentste relevante wetenschappelijke studies. Een daarvan betreft het aantal mensen met overgewicht, dat tamelijk verontrustend is. In Nederland, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), is grofweg 50 procent van de bevolking te zwaar (zie het kaartje op rivm.nl).

Dit heeft erg veel te maken met de hoeveelheid suiker die over het algemeen wordt genuttigd. Dit gebeurt ofwel in de vorm van ‘echte’ suiker, ofwel in de vorm van bijvoorbeeld witte pasta of rijst. Frisdranken zijn een grote boosdoener. En denk nu niet: ik drink altijd cola zero, met nul calorieën. Dat klopt allicht, maar er zitten wel allerlei zoetstoffen in die ook nogal eens geen zuivere koffie zijn, om maar eens een woordgrap te maken.

Excuses voor deze vrolijke pinksterboodschap – die u overigens niet voor het eerst van ons hoort, maar ook voor dit geldt, is onze ervaring: frappez toujours. Voordat zo’n boodschap die eenieder liever niet wil horen eens landt, oei.

Houdt zuslief een lezing voor een groot bedrijf waarin ze met humor en verve uitlegt hoe een en ander werkt in ons lichaam, duikt de goegemeente in de pauze op de schaal met donuts in plaats van die met vegetarische lekkernijen ernaast. Tja. Maar ook haar bloedeigen zus, van wie je toch beter mag verwachten, graait ’s avonds, moe van het klussen en verhuizen, naar iets met suiker. En nu we toch die verhuizing noemen: die is inmiddels achter de rug. De verhuizers, stoere kerels met spieren van hier tot Tokio, zagen we witte bammetjes eten met iets roods erop. Ze wilden in hun pauze heel graag saucijzenbroodjes met cola. Zij vroegen, wij draaiden, energieverbruik schreeuwt om suikers, vooruit, maar gezond is anders. Het summum qua suiker is wel bubble tea oftewel bubbelthee. We zagen het drankje overal in New York: een nieuwe trend, afkomstig uit Taiwan, ook te onzent in opkomst. Thee met tapiocakorreltjes, melk en een smaakje, warm of koud, goed voor 2,5 keer zo veel calorieën als een glas cola en míérzoet. Tot overmaat van ramp zijn er ook nog eens kunstmatige zoetstoffen aan toegevoegd. Alleen al de gedachte doet ons snakken naar iets fris, iets fruitigs!

Voor zo’n 4 liter

- 3 liter water

- 15 g munt

- 750 g watermeloen (een kleintje)

- sap van een citroen

- veel ijsklontjes

Wij hebben zo’n grote fles met een kraantje die je op het aanrecht kunt laten staan en tappen maar. Leuk en handig voor als u veel gasten krijgt met Pinksteren. Daarom maakten wij maar meteen een grote hoeveelheid. Minder kan natuurlijk ook.

Doe het water in de fles en voeg de muntblaadjes toe. Ontdoe de watermeloen van de pitjes en snij ’m in stukjes. Pureer ze met een staafmixer en doe de pulp bij het water. Wij lieten het mengsel een nacht op smaak komen. Voeg het citroensap en flink wat ijsklontjes toe en proef of u er nog wat suiker bij wilt. Niet nodig waarschijnlijk, want watermeloen zit ook vol suiker. Maar dan weet u tenminste precies hoeveel van welke suiker u binnenkrijgt en zit er niks kunstmatigs of wat dan ook in verstopt!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden