null Beeld

Koken metJudith Cyrus

Heb je blok gezet? Zo maakt u zelf de lekkerste bouillon

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

“Heb je blok gezet?” is een vraag die je in menig Surinaamse keuken hoort stellen. Eigenlijk maskeert die vraag een ongezouten boodschap: “Ik vind je eten onvoldoende op smaak”. Het blok in de vraag verwijst naar een bouillonblokje, of om nog specifieker te zijn, naar een maggiblokje. Met zo’n blokje breng je gemakkelijk je eten op smaak. In 1884 ontwikkelden ondernemer Julius Maggi en arts Fridolin Schuler een peulvruchtenpoeder om op relatief goedkope wijze arbeiders te kunnen voeden. Uiteindelijk kwam het poeder, aangevuld met smaakstoffen, in 1908 in tabletvorm op de markt.

Het bouillonblokje van toen is in de loop der jaren ‘verfijnd’ met extra zout, suiker en smaakversterkers. En hoewel ik in geval van nood zelf ook naar een bouillonblokje grijp, maak ik het liefst mijn bouillonblokjes zelf. Bouillon maken vraagt veel tijd waarin u iets anders kunt gaan doen. U kookt de bouillon zo’n 8 tot 12 uur op laag vuur. Als ik na een paar kookuren naar bed ga, zet ik het vuur uit en doe ik een deksel op de pan. De volgende dag hervat ik het kookproces.

De azijn in dit recept is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat alle gezonde vitaminen en mineralen uit de kip in je bouillon terechtkomen. Aan de ui laat ik de binnenste schil zitten, zodat de bouillon een mooie bruine kleur krijgt.

Na het zeven heb ik twee toepassingen voor de groenten en het kippenvlees. Óf ik laat het afkoelen, waarna ik het in kleine zakjes invries zodat ik ingrediënten heb voor een snelle soep. Óf ik maak er bouillonpoeder van. Daarvoor spreid ik de restanten uit op de plaat en laat ik de droogoven zijn werk doen. Nadat alles goed droog is, vermaal ik het tot poeder.

Ingrediënten voor 3 liter bouillon

• 1 grote bos selderie met stelen en blad, gewassen en grofgesneden
• 1 grote winterwortel, geschild en in stukken
• 3 middelgrote uien, gehalveerd, buitenste blad verwijderd
• 6 tenen knoflook, gepeld
• 1 theelepel peperkorrels
• 4 pimentkorrels
• 2 bleekselderijstengels in grove stukken gesneden
• 2 laurierblaadjes
• 2 tot 3 kilo kip, karkas of vleugeltjes als het maar met bot is
• ruim 4 liter water
• 4 eetlepels appelazijn
• zout en peper naar smaak

Bereiding

Vul een 5 liter pan met alle ingrediënten en breng aan de kook. Verlaag het vuur en kook de bouillon zonder deksel minimaal 8 uur in. Zeef de bouillon zonder de groenten kapot te drukken. Breng de bouillon op smaak met zout en peper. Gebruik de hoeveelheid bouillon die u nu nodig hebt en giet de rest in een pot die luchtdicht af te sluiten is. Zo heeft u voor de rest van de week een basis voor uw soepen en sausen, of een kommetje gezonde soep als tussendoortje.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden