Koken met Karin

Hazelnoot-pavlovaatje (met rabarber en aardbei)

Laat ik nou altijd gedacht hebben dat ik eerder van de rekkelijken was dan van de preciezen. Natuurlijk, ik ben tegen pakjes en zakjes, maar ik zal niemand een strobreed in de weg leggen die dol is op instant-aardappelpuree of pesto uit een potje. Al voer ik er verhitte discussies over met even dierbare als rechtlijnige culi-collega’s, van mij mag er best een scheutje slagroom in de spaghetti carbonara. En de Italiaanse vriend die ik jaren geleden eens lasagne met salami voorschotelde heeft het nu nóg over heiligschennis, terwijl ik het best vond kunnen. Ik stofzuig onbekommerd om de meubelstukken heen en balkontuinier met de Franse slag, maar tijdens de coronacrisis ontdekte ik tot mijn eigen verbijstering dat ik juist neig naar de preciezen.

Aandringende koffievisite, “keurig op anderhalve meter afstand hoor”, hou ik af. Net als de vrienden die vragen wanneer ik nou eindelijk weer bij ze in de tuin kom zitten, die is immers groot zat. Ik tut-tut-tut tegen mijn ouders die bridgen met de buren aan de ene kant en klaverjassen met de andere.

De coronaregels zijn voor meerdere interpretaties vatbaar, maar zo te zien kijk ik door een strikte bril. Ik blijf braaf zoveel mogelijk binnen en maak hooguit een ommetje over de doodstille Amsterdamse grachten waar ik keurig slalom om de wittewijnsippers op de stoep. Ik vind het een ongemakkelijke constatering. Zowel dat ik zelf blijkbaar niet zo rekkelijk ben als ik altijd dacht, maar ook dat ik kennelijk met scheve ogen kijk naar de rekkelijkheid van anderen.

Daarom als remedie een toetjesrecept waar zowel de rekkelijken als de preciezen zich op kunnen uitleven. Enige pietluttigheid kan geen kwaad, maar een toefje nonchalance strekt beslist tot aanbeveling. Een ideetje voor moederdag?

Beeld Karin Luiten

Zelf maken, nodig voor 4 stuks:

Pavlovaatjes:
•  50 g blanke hazelnoten
•  2 grote eiwitten
•  100 g suiker
•  10 g maizena (1 flinke el)
•  snufje zout

Garnering:
•  3 stengels rabarber (± 350 g)
•  150 g aardbeien
•  ½ sinaasappel
•  50 g suiker
•  200 ml slagroom

Zet de oven aan op 200 °C. Rooster de hazelnoten in de opwarmende oven tot ze goudbruin zijn (± 5-8 minuten, hou ze in de gaten!). Snij de rabarber in stukjes. Doe in een wijde ovenschaal en hussel om met 50 g suiker, rasp en sap van de halve sinaasappel.

Haal de hazelnoten uit de oven, zet de rabarber erin en laat zacht worden in ± 20-25 minuten. Laat zowel hazelnoten als rabarber helemaal afkoelen.

Draai de oventemperatuur terug naar 125 °C. Klop met de mixer de eiwitten met een snufje zout tot slappe pieken. Strooi dan geleidelijk de 100 g suiker plus maizena erbij en klop door tot stijve pieken, reken in totaal op 4-5 minuten mixen. Maal de hazelnoten tot gruis in de keukenmachine of in het bakje dat bij de staafmixer hoort. Spatel luchtig en snel door het eiwit.

Schep 4 bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat en maak een holletje (denk: vogelnestje). Bak 45 minuten in de oven tot droog en krokant. Laat helemaal afkoelen. Tot zover de voorbereiding.

Laatste moment: Snij de aardbeien in stukjes en meng door de rabarber. Klop de slagroom stijf. Schep de room op de hazelnootmeringues, lepel het fruit erover, inclusief wat van het vocht. Serveer meteen.

Tip:

•  Rabarber vooral niet schillen, dan verdwijnt al dat mooie rood
• Pietlutten gebruiken een spuitzak met kartelmondje voor het eiwit, maar zelfs keurig-nette meringues hebben de onhebbelijke neiging om in de oven in te zakken tot vrij vormeloos, dus u kunt zich de moeite ook besparen.
• Doe eerst een dotje room op elk serveerbordje, tegen het schuiven.

info@kokenmetkarin.nl

Karin Luiten werd bekend met haar pleidooi te koken zonder pakjes en zakjes en deelt wekelijks een recept met verse ingrediënten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden