ReceptJoke Boon
Havermoutrepen met rozen en tahin
Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.
Suiker, en dan met name geraffineerde suiker, is niet gezond. Je bloedsuiker gaat ervan pieken waardoor je al snel weer trek krijgt, het verhoogt de kans op diabetes type 2 en is mede oorzaak van obesitas. Suiker prikkelt genotscentra in onze hersenen, waardoor we er steeds meer van willen. Daar loert het gevaar.
Ik werd dan ook getriggerd door de boektitel Zoet zonder suiker, recepten uit de bakkerij van Sue, door Kim Sue Palm (uitgeverij Becht), dat deze week verschijnt.
Zonder suiker betekent in dit geval zonder geraffineerde suiker. In dit bakboek staan vijftig recepten voor zoete baksels zonder gluten die bovendien ook nog eens vegan zijn zoals, naast basisrecepten, receptuur voor koekjes, repen, bites, cakes en taarten en truffels.
Alles wordt op smaak gebracht met zoetmiddelen als ahornsiroop, dadels, rijststroop en kokosbloesemsuiker (!). Kanttekening mijnerzijds: suiker in de vorm van ahornsiroop, dadels en rijststroop herkent het lichaam als suiker, de vezels en mineralen in deze zoetmiddelen zijn een bonus.
Het opnemen in de titel van ‘zonder geraffineerde suiker’ was in mijn ogen beter geweest, en de vermelding glutenvrij en vegan had prominenter mogen zijn. Maar dat is dan ook echt mijn enige kritische kanttekening en laat niet onverlet dat de filosofie van Sue met drie fysieke vestigingen en meer dan 120 verkooppunten een heerlijk zoet gat in de markt blijkt.
Ik maakte de havermoutrepen met rozen en tahin. Heerlijke repen zijn het, gezoet met dadels. Die een aangename crunch hebben door het chiazaad en waaraan, met uitzondering van van het roosteren van de noten en pompoenpitten, geen oven aan te pas komt.
Ingrediënten voor 15 stuks
• 150 g pompoenpitten
• 50 g cashewnoten
• 60 g havermout
• 50 g chiazaad
• snuf zout
• 3½ el kokosolie, gesmolten
• 80 g tahin
• 150 g dadels, ontpit
• geraspte schil van 1 biologische citroen
Voor de decoratie:
• 50 g pistachenoten, fijngehakt
• 25 g gebrande cashewnoten, fijngehakt
• 3 el rijststroop
• geraspte schil van ½ biologische citroen
• 2 el gedroogde rozenblaadjes
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 150 graden (hetelucht) of 170 graden (elektrisch). Verdeel de pompoenpitten en cashewnoten over een met bakpapier beklede bakplaat, rooster 10 minuten in de oven. Doe alle ingrediënten met uitzondering van de decoratie in een keukenmachine en meng tot een kruimelig geheel. Doe dit mengsel in een kom.
Doe het mengsel in een met bakpapier beklede bakvorm (24x24 cm) en druk met de hand stevig aan. Strooi de pistachenoten en cashewnoten over de bovenkant en druk aan, zodat ze in het mengsel zakken.
Verwarm de rijststroop in een steelpan, voeg de citroenrasp toe. Giet dit mengsel over het havermoutmengsel, verdeel gelijkmatig en decoreer met de rozenblaadjes. Zet de bakvorm 30 minuten in de vriezer en snijd in repen. Serveer deze repen gekoeld, want ze worden snel zacht. U kunt ze acht weken in de vriezer bewaren.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.