null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Hartige havermout met paksoi, gebakken uitjes, kip en ei

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Hier in Nederland zijn we inmiddels gewend geraakt aan een broodmaaltijd als middagmaal. Onze hoofdmaaltijd eten we in de avonduren, meestal ergens tussen 18:00 en 20:00. Dat is eigenlijk jammer want een warme maaltijd rond het middaguur is in meerdere opzichten beter: het is voedzamer en door de actieve uren daarna verwerkt het lichaam de voeding beter. Bovendien is een lichte maaltijd in de avond – of dat nou brood of een restant van dat middagmaal is – ook beter voor de spijsvertering en nachtrust. In de tropen en andere warme landen is deze maaltijdverdeling nog altijd gebruikelijk.

Afgelopen weekend zat ik in een panel met onder andere Reza Kartosen-Wong. Reza is samen met zijn vrouw auteur van het kinderboek Waar is mijn noedelsoep? De aanleiding voor dat boek is de ervaring die hij had als hij zijn kinderen voor de lunch op school een warme maaltijd meegaf. Zij kregen rijst met groenten, noedels of soep mee en de andere kinderen vonden dat maar vreemd. Reza’s woorden brachten mij direct terug bij mijn eigen schoollunch-ervaringen: ik wilde erbij horen en maakte mijn ouders duidelijk dat ik brood en een bekertje melk mee naar school wilde nemen. Het idee dat mijn moeder mij een lunchtrommeltje met bruine bonen en rijst zou meegeven, vond ik vreselijk. Terwijl dat juist voor mij, met mijn lactosegevoeligheid, zoveel beter was dan dat bekertje melk. Vandaag schotel ik u een warme lunchmaaltijd voor die u prima kunt opwarmen of warm kunt houden in een thermische lunchbox.

Ingrediënten

• 100 gram kipfilet
• 500 milliliter (groente-)bouillon
• 50 gram havermout
• 1 theelepel vijfkruidenpoeder (liefst zelfgemaakt)
• ½ theelepel schoongemaakte en geraspte gember
• 1 theelepel sojasaus
• 2 eetlepels olie
• 1 paksoi, in de lengte doormidden gesneden
• 25 gram mini frietjes naturel (de rest eet u lekker als snackje op)
• 25 gram gebakken uitjes
• 2 bosui, groen en look in ringen gesneden
• 100 gram taugé
• 1 ei, hardgekookt
• 3 druppels sesamolie
• chili-olie (optioneel)

Bereiding

Leg de kipfilet tussen bakpapier of vershoudfolie en sla de filet plat met een deegroller of vleeshamer. Marineer de filet met een royale draai van de pepermolen en zout naar smaak.

Breng de bouillon aan de kook en voeg de havermout, vijfkruidenpoeder, gember en sojasaus toe. Kook ongeveer 10 minuten op laag vuur en roer af en toe. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan. Leg de paksoi met de snijzijde in de pan en bak ongeveer 2 minuten. Niet gevreesd, er mag een schroeilaagje aanzitten. Haal uit de pan, doe in dezelfde pan 1 eetlepel olie en bak de kipfilet 6 minuten aan beide kanten goudbruin en gaar.

Meng frietjes, gebakken uitjes, bosui en taugé. Als u dit gerecht naar uw werk meeneemt, leg dan eerst de havermout erin, gevolgd door de paksoi en in stukken gesneden kipfilet, het frietjes-bosuitjes mengsel bovenop. Garneer met de helft van het ei, de sesamolie en enkele druppels chili-olie.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden