Recept Simpel

Halloumi-sticks met chilisaus en groene asperges

Onlangs gegeten in een Londense pub, waar gefrituurde halloumi een rage is. Je kreeg er een pintje slap bier bij en chilisaus uit een flesje, verder niks. Maar u weet: in Londen gebeuren allerlei vreemde dingen, dat hebben we de laatste tijd vaker gezien. De kaas smaakt heel bijzonder en kreeg internationale erkenning, maar die saus... En dus maakte ik een Midden-Oosterse saus (shatta). Tenslotte is halloumi behalve van Cyprus ook een kaas van Libanon en Syrië (zie www.jannydemoor.nl onder ‘Pilav met prei’).

Asperges komen in de herfst uit Peru, Mexico of Thailand, ja ja, met het vliegtuig. De halloumi meestal ook. Moeten we zulke producten daarom laten staan? Ik vind van niet, want dat is broodroof van arme mensen die iets heel moois op de markt brengen. Het is lichte bagage die bijna gratis meevliegt. En als vliegen verboden wordt? Ach, dan zeilen we er toch weer heen?

Ingrediënten voor 2:

Saus:

• 150 g geroosterde rode paprika (pot)
• 1 rode peper met pit
• 1 gepelde teen knoflook
• 1 eetl. tomatenpuree
• 1 eetl. citroensap
• l eetlepel olijfolie
• l eetlepel water
• 1 theel. karwijzaad
• 1 theel. gemalen kardemom
• zout

Halloumi en asperges:

•200 g groene mini-asperges
•circa 250 ml gele olijfolie
• 225 g halloumitarwebloem

Erbij: pitabrood

Bereidingswijze

Uitgelekte paprika, pepertje en knoflook kleinsnijden. Met de overige ingrediënten (zout naar smaak) in een smalle beker pureren met een staafmixer. Overbrengen in twee potjes.

Ruim water aan de kook brengen, de gewassen asperges hierin drie minuten koken in een open pan, en in een zeef boven heet water warmhouden. Dan de olie verhitten tot een stukje brood er bruisend bruin in wordt. Intussen de kaas afdrogen, openvouwen en in acht repen snijden en rondom door bloem halen. In de olie bakken tot ze rondom bruin zijn. Om en om met asperges en geroosterd pitabrood in de saus dopen.

Menusuggestie: Vooraf: eiersalade. Twee eieren tien minuten koken en laten schrikken. Diepgevroren boerensoepgroente (Bonduelle) op een zeef onder de warme kraan ontdooien, laten uitlekken. Een krans ervan maken op twee borden, midden in mayonaise naar smaak. Daarop de gehalveerde eieren. U kunt dit voorgerecht eten voordat u de halloumi frituurt.

Na: rijpe pruimen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden