ReceptJudith Cyrus
Groentepannenkoek
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
De lifeline van mijn kookboek nadert. Ja, wellicht denkt u nu: ‘lifeline, wat is dat nou voor een woord?’ Die gedachte had ik tenminste de eerste keer dat ik dat woord hoorde.
Het was Marieke die een keer verzuchtte dat ze zich moest concentreren omdat een lifeline naderde. Ze legde me toen uit waarom ze de voorkeur geeft aan dit woord boven het veelgebruikte deadline. Om te beginnen veronderstelt een deadline dat zo ongeveer je einde nabij is als je die gehaald hebt. Maar het impliceert voor haar ook een soort doodlopende weg. En als het aanleveren van een resultaat voor een bepaalde datum íets is, dan is het juist dat dat input voor het werk van een ander is. Vandaar dat het woord lifeline inmiddels ook mijn voorkeur heeft.
Ongeacht het woord, de datum waarop ik mijn manuscript moet inleveren nadert. Als ik in een goede schrijf-flow zit, wil ik die kortstondig onderbreken voor de maaltijd. Daarom vandaag een groentepannenkoek: voedzaam en snel klaar. Genoeg voor 6 pannenkoeken.
Ingrediënten
• 200 gram diepvriesdoperwten
• 300 gram bloem
• 2 theelepels bakpoeder
• 1 theelepel zout
• 1 theelepel paprikapoeder
• 750 milliliter ijskoud water
• 2 eieren
• draai van de pepermolen
• 100 gram champignonmix, fijngesneden
• 1 rode ui, gesnipperd
• 1 eetlepel fijngesneden koriander
• 100 gram wilde spinazie, steel verwijderd in repen
• 100 gram wortel, in kleine blokjes
• 1 chilipeper, ontzaad en fijngesneden
• 6 eetlepels arachideolie, om te frituren
• 1 zakje zoute bananenchips
• halve ijsbergsla, in reepjes
• chiliolie
Bereiding
Overgiet de doperwten met kokend water. Zo blijven ze al dente en is de vries eraf.
Roer bloem, bakpoeder, zout, paprikapoeder en een draai van de pepermolen door elkaar. Roer daarna het koude water erdoor. Roer niet te lang. Schep de groenten erdoor – vergeet de doperwten niet! Verhit in de koekenpan 1 eetlepel olie, giet een soeplepel van het pannenkoekenmengsel erbij en bak 2 minuten. Keer de pannenkoek om en bak 2 minuten. Houd de pannenkoek warm tussen twee voorverwarmde borden en bak het resterende beslag op.
Lekker met wat ijsbergsla, een handje bananenchips en chiliolie.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.