Recept

Groene salade met Gorgonzolacroutons, walnoten en peer

Beeld Colourbox

Salades in de koude maanden

Dat de koude maanden niet nodigen tot salades is onzin. Ten eerste is iedere groente om te toveren tot een salade, van aardappels tot spruiten, prei, biet, koolraap en zuurkool. Ten tweede kun je salades warm of lauwwarm opdienen. Van andijvie kun je stamppot maken, maar met dezelfde ingrediënten maak je een salade met geroosterde aardappels en een warme dressing van uitgebakken spek. Of wat dacht je van een warme Franse linzensalade met salami en mosterdvinaigrette? De mogelijkheden zijn onuitputtelijk. In het novembernummer van Food & Wine las ik het recept van Gorgonzolacroutons. Overheerlijk zijn ze. Wat niet als snack wordt verorberd belandt in deze herfstige salade met stevige bladgroenten, geroosterde walnoten en peer.

Ingrediënten

125 g Gorgonzola

Extra vierge olijfolie,

4 el boter, gesmolten,

ca. 350 g ongesneden zuurdesembrood of ander stevig brood,

400 à 500 g stevige saladegroenten (krulandijvie, ezelsoren, Romaanse sla, rucola, snijbiet, Chinese kool etc),

125 g walnoten,

1 volle el gedroogde rozemarijnnaaldjes,

zout,

versgemalen peper,

2 rijpe handperen,

2 el citroensap,

2 el + 1 tl honing,

4 el witte wijnazijn,

1 el Dijon mosterd,

1 klein teentje knoflook, uitgeperst,

2 bosuitjes, in ringen.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak de Gorgonzola in een kom fijn met een vork. Meng er 5 el olijfolie en 4 el gesmolten boter door, en roer tot een egaal mengsel. Ontkorst het brood en snijd het in dobbelstenen. Meng de broodblokjes goed door de kaasmassa, en spreid ze in een enkele laag uit over de bakplaat. Bak de croutons in 20 à 30 minuten goudbruin en krokant. Schep ze nu en dan door. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Was en droog de groenten grondig en scheur of snijd ze in niet te kleine stukjes. Verhit 1 el olijfolie in een zware koekenpan en rooster de walnoten met een snuf zout en de rozemarijn in enkele minuten geurig en licht gebruind. Snijd de geschilde peren in schijfjes en bedruppel ze met 1 el citroensap. Roer 2 el honing los met 2 el wijnazijn en wat peper. Giet dit over de peren en schep ze voorzichtig om.

Klop een dressing van mosterd, 1 tl honing, knoflook, 1 el citroensap, 2 el wijnazijn en 5 el olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Doe de saladegroenten over in een grote kom en meng de dressing met je handen erdoor. Meng de walnoten, gemarineerde peren (zonder vocht) en bosui erdoor. Verdeel de salade over de borden en strooi de croutons erover. Maal er peper over en serveer meteen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden