null Beeld

ReceptJoke Boon

Groene roerbaknoedels met ketjap

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Misschien doet u het ook: al wachtend in de rij voor de kassa van de supermarkt, stiekem in andermans karretje gluren. Zo ook culi-collega Karin Luiten van Koken met Karin, elke zaterdag in Tijdgeest. Tien jaar geleden stond ze in die rij en zag dat mensen in haar ogen ‘rare’ dingen kochten, zoals een pak voor een gerecht waaraan jezelf nog álle verse ingrediënten moest toevoegen. Terwijl je dat heel eenvoudig zelf, vanaf het begin kunt maken.

Het was het startschot om koken zonder pakjes en zakjes op de kaart te zetten. Wat Karin sindsdien met onvermoeibare inzet, immer opgewekt en op bemoedigende toon doet. Ze schreef er een aantal zeer succesvolle kookboeken over. Waarbij populaire – al dan niet – pakjes- en zakjesgerechten vertaald worden naar een gezonde, verse en makkelijk te maken doe-het-zelf-versie. ‘De voedingsindustrie, die er baat bij heeft dat mensen dit kopen, heeft een probleem gecreëerd dat er niet is. Ze geeft koken een negatieve lading met woorden als ‘koken is tijdrovend’, ‘als je het druk hebt dan heb je geen puf om bij thuiskomst te gaan koken’ of ‘koken is moeilijk’. Dus gebruik ons pakje of zakje, dan gaat het beter en sneller.’

‘Maar koken is niet moeilijk, lastig of tijdrovend’ aldus Luiten. ‘Kleine moeite, groot effect’ is sinds die tijd haar motto: ‘het moet lijken en smaken alsof je je heel erg hebt uitgesloofd’.

Vandaag verschijnt Vega zonder pakjes & zakjes van haar hand. ‘Alle ingrediënten om lekker vegetarisch of vegan te eten liggen bij de groenteboer, met de 4 P’s als leidraad: peulvruchten, paddenstoelen, pit & plezier (en noten).’ Het is een boek naar mijn hart: kleurrijk, origineel, zeer maakbaar, foolproof en allemaal érg lekker. Dat weet ik, want dankzij de digitale versie proefde ik al verschillende gerechten.

Vandaag krijgt u een voorproefje!

Ingrediënten voor 4 personen, vegan hoofdgerecht

• 250 gram woknoedels
• 200 gram bimi (aspergebroccoli) doormidden gesneden
• 1 stronk paksoi, in repen, hou witte stengel en blad apart
• 250 gram sugarsnaps
• 3 lente-uien, in ringetjes
• handje koriander, grof gehakt
• plantaardige olie

undefined

Woksaus:
• 4 knoflooktenen
• 2 stemgemberbolletjes
• 6 eetlepels ketjap manis
• 2 eetlepels gembersiroop (uit dat potje stemgember)
• 1 eetlepel sesamolie
• 1 eetlepel sambal
• sap van ½ limoen

Bereiding

De woksaus: haal zowel de knoflook als de gemberbolletjes door de knoflookpers. Meng met de overige ingrediënten in een kommetje.

De noedels: kook de noedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, spoel af met koud water, laat uitlekken.

Wokken: verhit een flinke scheut olie in de wok. Doe de bimi, sugarsnaps en paksoi-stelen erin en roerbak beetgaar in circa 4 minuten. Schep nu ook de paksoibladeren erdoor. Voeg de uitgelekte noedels en de woksaus toe. Schep alles goed door elkaar en verwarm al omscheppend.

Serveren: bestrooi met lente-ui en koriander. Eet meteen, of laat afkoelen en eet koud, als salade. Lekker met geroosterde cashewnoten of pinda’s (voor de eiwitten.)

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden