null Beeld
Beeld

ReceptJoke Boon

Groen(t)e linzensoep, met verstopte broccoli

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

Ik lag zielsgelukkig in het kraambed, recent bevallen van een prachtige dochter. Mijn man zou boodschappen gaan doen en schreef op een briefje wat ik hem dicteerde. Ik moet je wat bekennen zei hij, toen ik aan het dicteren van de groenten begon: “Ik kan eerlijk gezegd voor de rest van mijn leven geen broccoli meer zien”.

Daar had hij een punt. Tijdens mijn zwangerschap had ik een niet te stillen trek in broccoli ontwikkeld. Er was in mijn ogen weinig zó lekker als broccoli. We aten het wel drie keer per week volgens mijn man, maar daar heb ik eerlijk gezegd nog steeds mijn twijfels over.

Sindsdien schotel ik hem iets anders voor als ik trek heb in broccoli, soms roerbak ik het met andere groenten of verstop het in de soep. Dat vindt hij ook lekker, zoals in deze soep waarin broccoli gezelschap krijgt van spinazie en linzen.

Voeg eerst de citroensap toe voordat u proeft op zout, citroen zorgt dat u minder zout nodig heeft, omdat het zuur de smaken omhoog haalt. Als garnering voor deze groen(t)e soep geef ik u de keus tussen knapperige pompoenpitten of kruimig geprakt hardgekookt ei.

Ingrediënten

• 2 el olie
• 1 ui, gesnipperd
• 1 teen knoflook, gesnipperd
• 2 theelepels groene currypasta
• 1½ theelepel gemalen komijn
• 250 gram broccoli, in kleine roosjes, steel in plakjes
• 100 gram oranje linzen
• 1,25 liter groentebouillon, zelfgemaakt of van blokjes
• 125 gram spinazie, gewassen
• 100 ml romige kokosmelk
• 2 el citroensap
• peper en zout
• garnering: 4 el pompoenpitten, geroosterd of 2 hardgekookte eieren, verkruimeld met een vork

Bereiding

Verhit de olie in een soeppan met dikke bodem en bak ui en knoflook zachtjes gedurende 5 minuten. Voeg de komijn en currypasta toe en bak al omscheppend 1 minuut mee.

Doe de linzen in een bolzeef en spoel ze af onder koud stromend water. Voeg ze samen met de broccoli en de bouillon toe aan de pan. Roer en breng aan de kook, laat 15 minuten zachtjes koken. Voeg dan de spinazie toe en kook deze 5 minuten zachtjes mee.

Pureer de soep met de staafmixer of blender. Roer kokosmelk en citroensap erdoor. Proef en maak zo nodig op smaak met peper en zout. Schep de soep in kommen of borden en garneer met de pompoenpitten of een lepel van het verkruimelde ei.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden