Koken metJudith Cyrus
Gritbâna: geraspte banaansoep
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Vorige week schreef ik al over de verjaardag van Sylvi, maar eigenlijk staat deze periode bol van de verjaardagen. Ik noem er een paar: nichtje Floor, mijn zoon Quincy, een dag later mijn vriendin Teddy en dan nicht Susan. Na de afgelopen twee jaar waarin we ons toch niet geheel vrij voelden, is het leuk om weer feestjes te kunnen vieren. Het was even wennen om weer met veel mensen in dezelfde ruimte te staan, maar dat voelt inmiddels als vanouds. Waar ik nog niet aan gewend ben, is hoe we elkaar begroeten: geef ik een hand, een boks, een elleboog of toch een warme brasa? Ik kan de komende feestjes weer volop oefenen.
Eén ding is onveranderd: ik heb mijn zoon gevraagd wat ik voor hem en zijn gasten kan koken. Hij laat de keuze dit jaar aan mij. Mooi, dan duik ik de keuken in voor een grote pan gritbâna: geraspte banaansoep. Dit is een klassieker uit de Surinaams-creoolse keuken. Ik heb gekeken in de supermarkten bij mij in de buurt en daar zijn de bakbananen goed verkrijgbaar. Mocht dat niet voor uw supermarkt gelden, dan zult u waarschijnlijk een uitstapje naar de toko moeten maken. Maar geloof me, daar krijgt u geen spijt van. Boks!
Ingrediënten
• 2 liter groenten of kippenbouillon (koud)
• 1 kilo kip met bot
• 1 ui, fijngesneden
• 2 laurierbladeren
• 4 pimentkorrels
• 1 gele rijpe bakbanaan
• 4 groene bakbananen
• 1 eetlepel bloem
• ½ theelepel zout
• 1 theelepel zwarte peper
• 1 mespunt gemalen nootmuskaat
• 200 milliliter kokosmelk
• 4 takjes selderie, fijngehakt
• 1 madame-jeanette peper, gaaf
Bereiding
Breng de bouillon met kip, ui, laurier en pimentkorrels aan de kook. Verlaag het vuur en laat een uur pruttelen. Schil de gele bakbanaan en zet ’m in koud water op. Als het water kookt de banaan nog zo’n 10 minuten laten koken. De banaan is gaar als u er met een vork doorheen kunt prikken. Giet het water af en snijd de banaan in stukken.
Schil de groene bakbananen en rasp ze fijn. Vermeng de helft van de banaanrasp met bloem, zout en de zwarte peper. Draai daar balletjes van. Voeg de balletjes, de rest van de geraspte banaan en de nootmuskaat bij de soep en draai het vuur hoog. Verlaag na 20 minuten het vuur en roer kokosmelk en de helft van de selderie erdoor. Laat de soep nog 15 minuten op heel laag vuur sudderen. Voeg de madame-jeanette peper toe en kook nog eens 10 minuten door. Verwijder de peper met een lepel en meng de gare gele banaan door de soep.
Serveer de soep in kommen en garneer met de rest van de selderie. Lekker met vers gekookte (kleef)rijst.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.