Recept Griekse burgers met citroen-muntyoghurt

Griekse burgers met citroen-muntyoghurt

Beeld Colourbox

Ingrediënten

• 2 sneden witbrood van enkele dagen oud

• 500 g runder­gehakt

• 1 eierdooier

• 1 volle el + 1 volle tl gedroogde (Griekse) munt

• 1 volle el gedroogde (Griekse) oregano

• zout, peper, mespunt kaneel

• 1 el ouzo (of Pernod)

• 75 g feta, verkruimeld

• 2 teentjes knoflook, uitgeperst

• extra vierge olijfolie

• 6 flinke el volvette Griekse yoghurt

• sap en fijngeraspte schil van 1/2 citroen

Simpel en excellent

Een authentieke Griekse burger is zowel simpel als excellent. Meestal wordt het gemaakt van rundergehakt, minder vaak van lam, en er wordt weinig meer aan toegevoegd dan broodkruim, olijfolie, een ei, fijngeraspte ui en oregano. Soms gaat er een scheutje rode wijn in. De burger gaat dan op de houtskoolgrill en je weet niet wat je proeft.

Deze versie heb ik zelf bedacht, en hoewel het geen traditioneel recept is, smaakt het zo Grieks als maar kan. Hoe kan dat ook anders met ingrediënten als feta, ouzo, knoflook, oregano en munt? Als je aan gedroogde Griekse oregano en munt kunt komen, des te beter, maar andere variëteiten zijn ook goed. Varieer gerust op dit recept. Je kunt (deels) lamsgehakt gebruiken, of verse kruiden toevoegen of fijngeraspte ui. Neem stevig mediterraan brood dat niet uit elkaar valt als het nat wordt. Je kunt de burgers grillen, maar bakken in een zware pan met olijfolie is ook prima. De yoghurtsaus smaakt er heerlijk bij. Geef er verder bijvoorbeeld een Griekse salade bij en in olijfolie gebakken aardappels of knapperig brood.

Bereidingswijze

Voor 4 flinke burgers: ontkorst het brood en week het enkele minuten in ruim koud water. Knijp het brood goed uit en doe het in een kom. Voeg het gehakt, de dooier, 1 eetlepel munt, de oregano, (weinig) zout en peper naar smaak, kaneel, ouzo, feta en knoflook toe. Kneed alles goed door elkaar tot een stevig, egaal mengsel. Verdeel het gehakt in vier gelijke porties en kneed er stevige burgers van (1,5 à 2 centimeter dik).

Circa 30 minuten voor het opdienen: Kwast de burgers, als je ze grillt, rondom in met olijfolie. Of verhit enkele eetlepels olijfolie in een zware, grote pan. Grill of bak de burgers rondom mooi bruin en net gaar van binnen (in 8 à 10 minuten). (Controleer eventueel met een vleesthermometer; het binnenste moet ongeveer 70 graden C zijn.)

Maak intussen de yoghurtsaus. Roer yoghurt, 1 eetlepel olijfolie, citroensap en -rasp en munt door elkaar. Breng op smaak met wat zout en peper.

Laat de burgers na het grillen of bakken 2 à 3 minuten rusten voor het serveren. Geef de yoghurtsaus erbij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden