null Beeld
Beeld

Koken metBas Robben

Granola met choco-kruidnotensmaak

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Je zal maar vrouw zijn en Libelle als lijfblad hebben. Terwijl zo’n tijdschrift sinds jaar en dag goede sier maakt door ’normale vrouwen’ prachtig op de foto te zetten, verandert het richting de feestdagen tot een betuttelend blad dat vooral online (met het oog op de clicks) je een schuldgevoel aanpraat wanneer je strooigoed snoept. Het is de dinsdag voor Sinterklaas en boven aan de site prijkt: ‘Déze kruidnoten bevatten de meeste calorieën’. Wie doorklikt belandt bij het artikel Welke sinterklaaslekkernij bevat de meeste calorieën? Of de parel Zoveel kruidnoten moet je eten om 1 kilo aan te komen, waar met gemiddelde cijfers angstige vrouwen gesust worden dat ze 1400 kruidnoten moeten snoepen alvorens ze een kilo aankomen. Met onderaan het artikel de aankeiler: Heb je nog zin in kruidnoten? Probeer dan eens deze kruidnoten-cheesecake.

Aan de ene kant leert Libelle vrouwen van hun lichaam te houden en dat valt te prijzen. Maar wanneer er online geld verdiend moet worden, mag een redacteur het voedingslabel overtikken en diezelfde vrouwen waarschuwen voor Het Grote Kwaad. Beste Libelle-vrouw en meelezende man. Dat buikje heeft u niet te danken aan de paar uitbundige graaien in de strooigoedzak, maar aan uw dagelijkse voedingspatroon. En als u dat eens echt in kaart wil brengen, begin dan (bijvoorbeeld morgen of in januari) met het bijhouden van wat u eet in een caloriecracker op uw telefoon. Ik vind de app Lifesum fijn, want die herkent ook veel barcodes van producten uit de supermarkt.

Afijn, genoeg over de lijn. Deze week heb ik een simpele krokante muesli bedacht, met choco-kruidnotensmaak. Dan zit u er op sinterklaasochtend meteen lekker in.

Ingrediënten

• 300 gram havervlokken
• 200 gram ongebrande amandelen, grof gehakt
• 100 gram zonnebloempitten
• 100 gram pompoenpitten
• 2 eetlepels speculaaskruiden
• 1 eiwit
• 80 milliliter water
• 120 milliliter ahornsiroop
• 100 gram witte chocolade
• 100 gram pure chocolade

Bereiding

Verwarm de oven voor op 140 graden hetelucht (150 graden elektrisch) en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng in een grote kom de havervlokken, amandelen, zonnebloem- en pompoenpitten met de speculaaskruiden. Klop in een tweede kom het eiwit los en meng het water en de ahornsiroop erdoor. Meng de natte ingrediënten door de droge. (Let op: de chocolade voeg je pas op het einde toe!) Verdeel het mengsel over de bakplaat in een dunne laag.

Bak de granola 20 minuten. Neem de plaat dan uit de oven en roer goed door met spatel. Zet daarna terug in de oven en bak nog eens 20 minuten tot de granola heerlijk geurt. Door de specerijen is de granola al vrij bruin dus kijk uit dat ze niet verbrandt. Laat de granola helemaal afkoelen en breek grotere klompen in kleinere stukken.

Hak beide soorten chocolade in grove stukjes en hussel ze door de koude granola. Bewaar in een luchtdichte pot. De granola is heel lekker met wat kwark en banaan.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden