null Beeld

ReceptBas Robben

Gouden financiers met oranjebloesem

Bas Robben

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Boter, amandelmeel, suiker, bloem en wat eiwitten, ik heb ze altijd wel in huis. Dus toen ik deze week dit Franse cakeje/koekje ontdekte wist ik meteen dat deze ezel zich wederom aan dezelfde steen zou stoten en ik geen maat zal weten te houden. De bereiding: best wel eenvoudig. De geur tijdens het bakken: niet veel minder dan hemels. Het resultaat: overweldigend. Het gevolg: een dagelijkse dans om 10 uur ‘s avonds van smelten, bruinen, invetten, mengen, gieten en leegkiepen.

Ik heb het over financiers, klassieke cakejes uit het land van Macron en de macarons. Patissier Lasne bracht deze cakejes rond 1890 in zwang vanuit zijn bakkerij in het beursgebied van Parijs. Zijn klanten waren dus vooral drukke heren die wel trek hadden in wat zoets, maar geen zin hadden in plakkerige vingers. Oorspronkelijk werden ze ‘visitandines’ genoemd, maar toen Lasne op het gouden idee kwam om ze te bakken in rechthoekige vormpjes zodat ze leken op goudstaven, was het hek van de dam.

Als u een precies pietje bent kunt u de vorm er speciaal voor aanschaffen, maar het gaat ook heel goed in een muffinblik. Dan lijken ze wel niet op staven goud, maar meer op het bitcoinlogo. Heel modern en zonder de fiscus te ontwijken. U kunt er ook wat fruit op leggen voordat ze in de oven gaan: een kleine gehalveerde vijg, wat plakjes pruim of een paaseitje.

Ingrediënten

• 65 gram boter
• 90 gram amandelmeel
• 120 gram suiker
• 25 gram bloem
• mespuntje zout
• 3 eieren
• 1 theelepel oranjebloesemwater (of rozenwater)

Bereiding

Begin met het maken van de beurre noisette. Zet een metalen of lichtkleurige wijde pan op laag vuur. Laat de boter in 5 minuten zacht smelten, laat hem eerst bruisen en houd hem daarna goed in de gaten tot de melkbestandsdelen net donker beginnen te kleuren. Giet de boter daarna in een schaaltje om hem iets af te laten koelen.

Meng het amandelmeel met de suiker, bloem en het mespuntje zout door elkaar. Scheid boven een kom de eieren door de schaal voorzichtig te breken en de dooier steeds van de ene helft naar de andere te hevelen terwijl het eiwit in de kom valt. De eidooiers gebruik je in dit recept niet, maar kunnen je volgende omelet verrijken. Meet op de weegschaal 75 gram eiwit af, de rest gebruik je ook niet.

Roer eerst het afgewogen eiwit met een garde door het amandelmeelmengsel. Klop het goed los, want amandelmeel wil nog wel eens klonteren. Giet daarna de afgekoelde gesmolten boter en het oranjebloesemwater erbij.

Spray 6 muffinvormpjes (of gebruik financiervormpjes) in met bakspray. Verdeel het cakebeslag over de vormpjes en bak ze in 14-18 minuten goudbruin en gaar op 180 graden (elektrische oven) of 170 graden (hete lucht). Test of de cakejes gaar zijn door er met een stokje in te prikken, dat moet er droog uitkomen. Als ze te bruin worden moet je de vorm even afdekken met aluminiumfolie.

Schud de cakejes na het bakken uit op een rooster en laat ze een half uurtje afkoelen, zo kan de suiker hard worden. Ze zijn echt mirakels lekker.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden