null Beeld TR BEELD
Beeld TR BEELD

Recept

Goudeerlijke pasta met kerstomatensaus

Ik juich ze toe: de onvermoeibare chefs die zelf hun wilde planten plukken, halve koeien uitbenen en alles wat ze maar vinden fermenteren, extraheren, zouten, drogen, roken of tot as branden. Ik eet dolgraag in hun restaurants, en ik heb zelf ook bevlogen tijden. Pesto van wortelloof, Ayurvedische zuurkool, bittere sinaasappellikeur - ik draai er mijn hand niet voor om.

Maar soms is me dat allemaal te veel, en verlang ik niks meer dan simpele, goudeerlijke kost. Zoals de pasta met kerstomaten uit het kookboek 'Simple' van Yotam Ottolenghi.

Het is eenvoudig maar bijzonder. De saus wordt gemaakt van kerstomaten die je langzaam geurig smoort in olijfolie en water. Verdere smaakmakers zijn gerookt paprikapoeder en rode pepervlokken(die ik beide gebruik in plaats van gedroogde ancho peper), basilicum, knoflook en Parmezaanse kaas. Je hebt er geen omkijken naar en het resultaat is bijzonder.

Dit is een prima vegetarisch hoofdgerecht, waarbij je bijvoorbeeld een groene salade met noten (en kaas) kunt geven. Of serveer het bij gehaktballetjes.

Hoofdgerecht voor 4 personen:

Verhit 5 eetlepels olie in een pan met dikke bodem. Fruit de knoflook, af en toe roerend, tot het begint te bruinen. Voeg de kerstomaten, suiker, peper, paprikapoeder, rode pepervlokken en 1/2 theelepel zout toe.

Giet er 200 ml water bij en roer alles circa 4 minuten door, tot de tomaten beginnen te slinken. Sudder de tomaten circa 1 uur zachtjes door op vrij laag vuur, tot een mooi ingedikte saus is ontstaan. Roer de bladen basilicum erdoor en neem de pan van het vuur.

Kook de pasta in ruim gezouten water al dente. Warm de saus zachtjes op. Giet de pasta af en schep het goed door de saus. Verdeel de pasta over vier kommen of diepe borden en strooi er wat Parmezaanse kaas over. Geef de rest van de kaas erbij.

Ingrediënten

5 el extra vierge olijfolie

2 tenen knoflook, in dunne plakjes

1 kg kerstomaten, gehalveerd

1/2 tl suiker, versgemalen peper

1/2 tl gerookt paprikapoeder (Spaans, pimenton de la Vera)

1/2 tl rode pepervlokken (of Aleppo peper)

zout

20 g basilicumbladen

400 g fettuccine of spaghetti

ca. 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden