null Beeld
Beeld

ReceptLezersinzending

Goed gevulde bouwvakkerssoep

Elke week plaatst Trouw een recept dat door een lezer naar recepten@trouw.nl is gestuurd. Deze week een recept van Rietje Veldkamp uit Bathmen.

Onlangs heb ik mijn huis overgedragen aan mijn dochter en haar gezin. Het is een bijzonder huis. Een houten huis, gebouwd door mijn man en mijn schoonzoon en soms hielp ik ook een handje. Dochter en gezin gaan nu in dit huis wonen en ik ga naar een kleinere versie in de tuin. Ja, weer hout.

In de vele jaren die achter mij liggen bouwden mijn man en ik een aantal houten huizen. De liefde voor houten huizen ontstond toen wij met vakantie in Noorwegen waren. Het was 1969 en wij kenden elkaar net. Zo’n huis bouw ik nog een keer, zei mijn man. Het werden er meerdere. Het wonen in een houten huis geeft een permanent vakantiegevoel. En het stapelen, balk voor balk, je huis zien groeien, het is puur genieten. Het heeft iets oers.

In de beginjaren van ons huwelijk ontwikkelde ik de bouwvakkerssoep. Dit recept heb ik op verzoek van veel mensen, vooral de helpers, gedeeld. Omdat in de coronatijd veel mensen aan het bouwen en verbouwen zijn geslagen deel ik het recept graag met de lezers van Trouw.

Ingrediënten voor een flinke pan

• soepbotje
• twee potten bruine bonen, uitgelekt
• blokjes rundvleesbouillon, naar behoefte
• soepgroente: stukje prei, wortel, selderij en rode paprika, flink wat.
• tomatenpuree, ruim
• kruiden, een mengsel van zoete paprikapoeder en Provençaalse kruiden ( paar theelepels of meer, proeven dus)
• goede rookworsten (fijn) van de slager
• gehaktballetjes, optioneel

Bereiding

Trek de bouillon en klop het merg door de bouillon. Voeg de rundvleesbouillonblokjes toe. Eerst een en als alles klaar is misschien nog een naar smaak. Voeg de bruine bonen toe, de tomatenpuree toe en de soepgroenten. Snijd de soepgroente zelf. Geen voorgesneden soepgroente gebruiken. Doe daarna de kruiden erbij en laat het geheel even trekken.

Voeg vervolgens de rookworsten toe. Niet te lang. Haal ze uit de soep en snijd in plakjes en doe die terug in de pan. Voeg de soepballetjes toe en eventueel zwarte peper. Geen zout gebruiken. Geef er een stokbroden bij met een goede roomboter.

Deze soep laat zich prima invriezen. Eet smakelijk!

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Wilt u zelf een recept insturen? Mail het naar recepten@trouw.nl.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden