null Beeld
Beeld

Koken metJanine en Annemieke Jansen

Glutenvrij soda bread

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

Een tijdje geleden gaven we u een recept voor een soda bread dat niet glutenvrij was omdat we er tarwemeel voor gebruikten (‘een echt volkorenbroodje’). Helaas is Annemieke behept met een kwaal waar behoorlijk wat mensen aan lijden, namelijk het prikkelbare-darmsyndroom (PDS). Daar is een heus dieet voor, dat luistert naar de niet bijster pakkende naam Fodmap, wat staat voor: Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen.

Het reikt hier te ver om diep op deze kwestie in te gaan. Waar het in de praktijk op neerkomt, is dat het dieet in feite een selectieproces is dat gaandeweg uitwijst voor welke producten je gevoelig bent. Annemieke krijgt vooral last van tarweproducten en bepaalde groentes, zoals uien, en veel fruitsoorten. Met name vrouwen schijnen dit PDS-euvel nogal eens te hebben. Verdraaid vervelend voor Annemieke, zult u begrijpen, vooral omdat ze dol was en is op pasta en brood, om maar iets te noemen. Enige consideratie met haar partner en familie is trouwens ook op z’n plaats. Kook daar maar eens voor!

Annemieke zou van ons eerder gepresenteerde volkorenbroodje-met-gluten woest hinder ondervinden. Zielig! Zuslief keek dus maar weer eens in de keukenkast. Gelukkig stond daar nog boekweitmeel, favoriet bij ‘de drieling plus nummer vier’ van onze broer de oerboer; zijn kleintjes krijgen er elke zondag pannenkoeken van. Wij maken er doorgaans balkenbrij mee. Dat begint met een kleine hoeveelheid bij broers verjaardag begin november, en bereikt zijn apotheose met Kerstmis, een periode waarin de familie Jansen plus aanhang er een paar kilo van nuttigt.

Of het nu een kwestie is van beginnersgeluk of niet, ons Fodmap-brood van vandaag is verrassend smakelijk. Karnemelk hebben we zelden in de koelkast staan, dus probeerden we het met yoghurt en een extra zuurtje via citroensap. Het deeg rees de pan uit! En het broodje was helemaal niet hard na een dag, zoals dat bij soda bread over het algemeen wel het geval is. Janine verpakte het na gebruik wel heel goed in plastic (ai, maar we hergebruiken het), en dat bleek prima te gaan tot een dag of drie. Maak dan ook geen nodeloos grote varianten van dit brood.

Ingrediënten voor 1 broodje

• 125 gram boekweitmeel
• 100 gram haverzemelen
• 1/2 theelepel baking soda (‘dubbelkoolzure soda’, o.a. bij de drogist)
• 35 gram gebroken lijnzaad
• 1 ei
• 175 milliliter yoghurt
• scheut water
• scheutje citroensap
• 1 theelepel zout (liefst kaliumzout)

Bereiding

Verhit de oven tot 200 C. Doe het boekweitmeel en de haverzemelen in een kom. Meng er het lijnzaad door. Meng in een andere kom het ei door de yoghurt met het citroensap en het zout, en voeg water toe tot het een smeuïge brei wordt. Voeg dit mengsel bij de boekweit-havermix en roer het vlotjes door elkaar. Is het resultaat erg droog, doe er dan nog wat water bij. Het mag iets van een cakedeegsubstantie krijgen. Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier. Doe het deeg erin en kerf het in de bovenkant in.

Bak het brood in ongeveer drie kwartier gaar; het moet hol klinken als u erop klopt.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden