null Beeld
Beeld

ReceptNatasja Kilerciyan

Gezonde havermout-appeltaart

Foodspecialist Natasja Kilerciyan runt haar eigen cateringbedrijf. Ze kookt graag eten dat mensen intens genot geeft en tegelijkertijd verbindt.

Ik hou van taart, dat steek ik niet onder stoelen of banken. Als ik uit eten ga, kijk ik ook eerst naar de desserts op de menukaart. Zo kan ik uiteindelijk hele verstandige beslissingen maken. Dit betekent dat ik een hoofdgerecht zal kiezen wat niet te zwaar valt en ook nog wat ruimte over laat voor het dessert (de wijn tel ik niet mee hoor, die hoort er wat mij betreft gewoon bij).

De keuze voor mijn ontbijt elke dag weer is er op gebaseerd dat het erg lekker moet zijn – met de juiste macronutriënten, maar ook dat het gemakkelijk te bereiden moet zijn.

Mijn gezonde havermout-appeltaart is hier een voorbeeld van. De meesten van ons weten hoe lekker een versgebakken appeltaart kan ruiken, laat staan smaken, uiteraard. Dat zijn van die momenten waarop ik van pure blijdschap niet kan wachten tot ik de eerste hap mag nemen.

Ik heb hier een variatie op bedacht, die gezond en lekker is. Er is natuurlijk geen garantie dat het de ervaring van een echt stuk appeltaart bereid met roomboter en suiker kan overtreffen. Maar met wat quality time met jezelf, partner of de kids in de keuken, met een knipoog naar het lichaam dat goed gevoed wordt, kun je de dag wel lekker opstarten. Net zo lekker als de geur van vers gebakken appeltaart uit de oven.

Gezonde havermout-appeltaart

Ingrediënten:
• 300 gram havermout
• 6 eetlepels honing
• 2 appels
• 1 eetlepel kaneel
• 3 eetlepels rozijnen
• 150 magere kwark
• 100 gram mascarpone
• 1 citroen
• 100 gram kokosolie
• 30 gram van je favoriete noten (walnoten, hazelnoten en/of amandelen)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden. Doe 150 gram havervlokken in de kom van een keukenmachine en maal fijn tot meel. Hier mag je ook een staafmixer voor gebruiken (werkt prima). Smelt de kokosolie in een pannetje. Hak de noten fijn en rooster deze even licht in de koekenpan, tot ze een lichtbruin kleurtje krijgen.

Doe het meel samen met de overgebleven havervlokken, vier eetlepels honing en de gesmolten kokosolie in een kom en kneed dit tot een deegbal. Bedek een springvorm van 24 centimeter doorsnede met bakpapier en druk het deeg uit over de bodem. Zorg dat de hele bodem bedekt is en aan de randen 2 centimeter omhoog komt. Zet de taartbodem in de oven en bak in 20 minuten goudbruin en knapperig. Haal uit de oven en laat even afkoelen.

Schil ondertussen de appels en snijd in plakjes. Verwarm een eetlepel olie in een koekenpan en bak de plakjes appel samen met de kaneel en de rozijnen 5 minuten op laag vuur.

Meng ondertussen de kwark en mascarpone met de rest van de honing, en doe er wat geraspte citroenschil en het sap van een halve citroen doorheen. Verdeel de kwark over de bodem en voeg de appel en de rozijnen toe. Maak het tenslotte af door er de gehakte noten met wat honing overheen te gooien, dit geeft een lekkere bite.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden