Recept Henja Schneider

Gezond verstand en een veelzijdige zomerborrelsoep: gazpacho

Beeld colourbox

Er wordt door veel meer mensen ontzettend veel meer over koken en eten geschreven en gepubliceerd of uitgezonden dan ooit. Het één is nog gezonder en/of lekkerder dan het ­ander, of beter tégen dit of vóór dat. Dat de adviezen elkaar soms tegenspreken, in de loop van de tijd nogal eens achterhaald blijken of juist herontdekt worden, maakt het voor de eenvoudige koker en/of eter moeilijk te bepalen wat hij of zij ervan zou moeten onthouden en/of toepassen.

Anita Witzier, ervaren tv-persoonlijkheid, stort zich met verve en goedgebekt in het kookgewoel: “Staar je niet blind op trends, hypes en superfoods die van eten een ‘heilig moeten’ maken, en van ons slaven van dieetgoeroes. Gebruik je gezonde verstand, meer heb je niet nodig.”

Belangwekkende stellingname, alleen draagt ze die naar mijn smaak wat al te bijdehand en dominant uit, maar goed, ik kreeg als kind al rebelse gevoelens bij pertinente uitspraken die nauwelijks tegenspraak of relativering lijken te dulden.

Het ultieme zomergerecht: gazpacho

Anderzijds is Anita ontegenzeggelijk praktisch en vindingrijk en dat is een groot voordeel van haar kookboek ‘Zonder Fratsen’. Goed voorbeeld is haar visie op het ultieme zomergerecht gazpacho. “Is de soep eenmaal goed gekoeld, dan is het heerlijk om er gewoon zo nu en dan een glas van te drinken. Maar met een scheutje ijskoude wodka erin doet hij het ook goed als ‘borrelhapje’.’’

Hak alle ingrediënten in de keukenmachine of blender en proef. Pas de smaak aan in overeenstemming met uw behoefte aan meer of minder zuur, zout of romig. Pas de structuur aan door de machine korter of langer te laten draaien of door de soep, als u hem liefst extra fijn hebt, nog door een roerzeef te draaien. Zet hem vervolgens liefst twaalf uur in de koelkast. Serveer de soep in een diep bord of mooi (groot) glas, met stukjes gekoelde watermeloen en 1 eetlepel volle Griekse yoghurt per persoon.

Er bestaan trouwens meer, zeer verschillende, recepten voor gazpacho die net zo veelzijdig zijn in gebruiksmogelijkheden. Als het lang zomers weer blijft, kom ik erop terug.

Ingrediënten voor een voorgerecht voor 6 personen:

2 rode paprika’s

5 rijpe, rode ­tomaten

1 komkommer, ­geschild

2 el selderijblad

1 el tuinkruiden als basilicum, munt, koriander etc.

1 el worcestersaus

scheut rodewijn-azijn

1 teen knoflook, ­gehakt

½ rode peper, al dan niet met zaadlijsten

1 ontpitte geschilde avocado

scheut extra vierge olijfolie

ijsblokjes of een kop koud water

Recepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter. Lees meer recepten op trouw.nl/recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden