null Beeld
Beeld

Koken metCharlotte Kleyn

Geurig gebakken uien in een bonenpotje

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Laatst hoorde ik deze formule: in elke goede relatie – ook tussen vrienden en familieleden – is er iemand die kookt en een ander die zegt ‘hm, ruikt lekker!’, waarop de koker antwoordt: ‘dat is knoflook.’ Dat geldt wat mij betreft net zo, of misschien wel meer, voor gebakken uien. Negen van de tien keer dat ik een compliment krijg voor de geuren die mijn keuken vullen, ben ik uien aan het bakken in olie of boter. Het is een van de lekkerste geuren in het leven, denk ik.

Beter dan de geur van appeltaart

Volgens mij zouden potentiële kopers eerder door de lucht van gebakken uien een huis kopen, dan door de geur van versgebakken appeltaart. Wist u dat er appeltaartgeurspuitbussen bestaan? Wellicht volgen de bussen met chemische gebakken uienlucht nog. Ook handig voor de horeca: een voormalig kok in een eetcafé vertelde me ooit dat hij aan het begin van elke avond uien moest bakken van zijn baas, om klanten naar binnen te lokken.

Hoe lekker ook, gebakken uien en knoflook spelen meestal niet de hoofdrol in een gerecht, maar wel de minstens zo belangrijke ondersteunende bijrollen. Zo ook in dit bonenpotje. Belangrijk is, dat u de ui met veel geduld bakt, op niet te hoog vuur. Ze moeten door en door gaar worden, niet donker van buiten maar rauw vanbinnen.

Ik houd het simpel en voeg alleen tomatenpuree en wat specerijen toe, maar nog wat andere groenten als reepjes paprika of blokjes wortel, een lik sambal of harissa, wat spekjes of een handje spinazie, peterselie of koriander lijken me tevens lekkere toevoegingen.

Erbij? Een stukje vis, vlees, rijst, brood of helemaal niks. Alles kan, en u heeft gegarandeerd succes met dit potje vanaf het moment dat de uien de pan in gaan.

Ingrediënten voor 4 personen

• 3 middelgrote uien

• 4 knoflooktenen

• 4 eetlepels olijfolie

• 2 eetlepels tomatenpuree

• 1 eetlepel komijnpoeder

• 1 eetlepel korianderpoeder

• 1 theelepel chilivlokken

• 800 gram limabonen (grote witte bonen), uit blik of zelf gekookt van 400 gram gedroogde bonen

Bereiding

Snijd de uien in halve ringen en de knoflook in plakjes. Verwarm de olie in een braad- of hapjespan en bak er de uien op laag vuur in tot ze zacht zijn, schep regelmatig om. Draai na een minuut of 15 het vuur wat hoger en voeg de knoflook toe. Schep om tot ui en knoflook een kleurtje beginnen te krijgen. Doe dan de tomatenpuree, komijn, koriander en chili in de pan en bak een minuutje mee.

Spoel de bonen goed af in een zeef of vergiet en doe ze in de pan. Zet het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes afgedekt stoven, voeg eventueel een drupje water toe als de bonen dreigen aan te branden.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Charlotte Kleyn, Natasja Kilerciyan en lezers van Trouw vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden