null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Gestoomde makreel met Trapani-pesto

Janine en Annemieke Jansen

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of alles door de gezondheidsbeugel kan.

We komen nog even terug op de makreel; recepten met makreel kunt u niet genoeg hebben. Ook nu hebben we het over verse makreel. Die bevat in tegenstelling tot gerookte exemplaren niet veel zout. De vissen worden namelijk vóór het roken gepekeld. Roken is lekker, maar gezondheidstechnisch niet geweldig vanwege de roetdeeltjes die het rookproces nu eenmaal met zich meebrengt. Als u niet elke dag gerookte producten eet, zal de schade wel meevallen. In het geval van makreel zijn verse vissen hoe dan ook vele malen beter. En nog steeds zo vreselijk lekker.

Helemaal in deze frisse, ultra-eenvoudige salade, die we ooit aten op een snikheet Sicilië, in Marsala, op de westelijke punt van het eiland, vlak bij provinciehoofstad Trapani. Ach, alleen de herinnering al… Met kruiden voor wat extra polyfenollekes, een glaasje wijn voor de sfeer en extra smaak. De zee die ruist op de achtergrond… Maar ook hier te onzent hartstikke lekker. Zeker vergezeld van een paar nieuwe aardappels, die in aantocht zijn. Met zo’n dun schilletje, olala. Om het feest compleet te maken doen we er Trapani-pesto bij, met onder meer amandelen en tomaat. Dan kunt u dit gerecht als een maaltijdsalade beschouwen. Ideaal voor als u een kleine eter bent of aan de lijn doet, ha! Zo nee, dan schept u de pesto niet over de makreel maar door een heerlijk bordje pasta.

Ingrediënten voor 2 personen

• 12 krieltjes
• 2 verse makrelen, gefileerd 4 filets
• 12 cherrytomaatjes
• 1 stengel bleekselderij
• handje peterselie
• handje basilicum
• handje munt
• zout en peper
• extra vergine olijfolie
Voor de Trapani-pesto:
• 100 gram witte amandelen (of pistachenoten) zonder schil
• 2 teentjes knoflook
• 4 tomaten
• handje munt
• handje basilicum
• extra vierge olijfolie

Bereiding

Eerst de salade: Maak de krieltjes schoon. Laat het schilletje eraan en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. U kunt de krieltjes laten afkoelen, maar ook lauw in de salade doen. Stoom de makreelfilets in 15 minuten boven kokend water gaar, in een stoommandje of in zo’n Chinees geval. Snij de cherrytomaatjes klein en de bleekselderij heel fijn. Plet de krieltjes een beetje en leg ze op een bord. Bedek ze met tomaat, bleekselderij, de fijngesneden kruiden en de makreelfilets. Dan een beetje zout en peper en een flinke scheut olijfolie erover, plus een flinke schep pesto à la trapanese.

Voor de pesto: Rooster de amandelen in een droge koekenpan door ze constant in beweging te houden. Wrijf ze in een vijzel fijn met de knoflook. Bent u een knoflookliefhebber, dan kunt u gerust een dubbele hoeveelheid nemen. Ontvel de tomaten door ze in te snijden en even in kokend water te leggen en ze af te spoelen met ijskoud water. Haal de schil eraf, snij ze open en ontdoe ze van de pulp. U houdt nu alleen het wat hardere gedeelte over, en dat snijdt u in stukjes. Snij de kruiden fijn. Bak het amandel-knoflookmengsel even aan, doe de tomaten en de kruiden erbij en weer die scheut olijfolie!

Het restant van de pesto kunt u de volgende dag alsnog met pasta eten, als u dat niet al had gedaan.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden