null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Gestoofde pampun

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Enkele weken geleden verzorgde docente Britt-Marie van der Drift haar college over slavernij en eten. Britt-Marie geeft les aan de Reinwardt Academie, een hbo-opleiding voor onder andere cultureel erfgoed. Evenals vorig jaar nodigde ze mij uit voor het vraag-en-antwoordgedeelte van haar college – voor mij een feestje.

De klas blijkt 120 studenten groot en mijn onderwijzershart (mijn opa en moeder waren beiden leraren) maakt een sprongetje. Voor aanvang waarschuwt Britt-Marie: deze klas is nogal stil, dus kijk niet vreemd op als er nauwelijks vragen komen. Maar nog voordat ik in het college actief word, krijg ik al de eerste vraag: een blonde jongen vraagt zich af of hij zich moet schamen voor de slavernijgeschiedenis. Op sociale media – zowel aan de linker- als de rechterkant – treft hij een beeld waarin hij zich niet kan vinden.

We hebben daarop een gesprek waarin ik probeer duidelijk te maken dat het er voor mij om gaat naar elkaar te luisteren en begrip te hebben voor onze gezamenlijke geschiedenis, inclusief wederzijds ongemak en schaamte. Uiteindelijk gaat het erom dat we van elkaar leren en begrijpen welk wereldbeeld we hebben meegekregen.

Vandaag zet ik pampun op het menu, u wellicht beter bekend als muskaatpompoen. Pampun heeft stevig oranje vruchtvlees en is minder waterig dan andere pompoensoorten. De smaak is nootachtig, kruidig en ietwat zoet – het brengt me terug naar mijn jeugd. Net als mijn bijdrage aan het college.

Ingrediënten

• 1 kilo muskaatpompoen
• 3 volle eetlepels olie
• 250 gram gerookte spekreepjes
• 1 ui, fijngesneden
• 2 knoflookteentjes, geperst
• 1 theelepel gemberpoeder
• 1 eetlepel kerriepoeder
• ½ theelepel komijnpoeder
• 1 tomaat, in blokjes gesneden
• 25 gram (room)boter
• 240 milliliter water
• 2 takjes selderie, fijngesneden
• 1 bouillonblokje
• 1 eetlepel suiker, optioneel
• 1 madame-jeanette peper, gaaf
• 1 laurierblad

Bereiding

Schil de pampun en verwijder pitten en draden. Snijd in blokjes van een centimeter. Verhit in een braadpan de olie en bak de spekreepjes gaar. Bak ui en knoflook 1 minuut mee. Voeg gember, kerrie en komijnpoeder toe en roerbak 10 seconden. Pampun, tomaatblokjes en roomboter 1 minuut roerbakken. Blus af met het water, verlaag het vuur en voeg selderie, een verkruimeld bouillonblokje, suiker, gave peper en laurier toe. Laat met deksel op de pan ongeveer 20 minuten zacht koken. Lekker met (bloemkool)rijst.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden