null Beeld

Koken metJoke Boon

Gestoofde currykool

Joke Boon

Culinair schrijver Joke Boon heeft sinds haar vierde anosmie (geen reukvermogen) én een grote liefde voor koken, kleurrijk eten en peulvruchten.

‘Iemand een kooltje stoven’ betekent dat je iemand in de maling neemt. Recent werd ik min of meer zélf door een kool in de maling genomen. Mede door zijn prachtige uiterlijk kocht ik een grote groene kool. Hij had diepgroen gebobbeld blad waarop een druppel water als een parel was blijven liggen.

Ik wilde er een curry van maken want dat is altijd een fijne manier om groente te bereiden.

Maar deze kool had andere plannen: hij werd erg langzaam gaar en zodoende liet ik hem lang met kruiden en kokosroom stoven. En wat bleek: dat werd heel erg lekker; smeltend zachte, romige kool met de heerlijke toets van zoete aardappel en kruiden. In plaats van de bij een curry gebruikelijke rijst, maakte ik er romige aardappel-pastinaak puree bij. En zo liet ik de kool het menu bepalen in plaats van hem of haar mijn wil op te leggen.

Groene kool wordt ook wel savooiekool genoemd en is een van de oudste koolsoorten. Oorspronkelijk komt hij uit het gebied rond de Middellandse Zee. De naam savooiekool dankt hij aan de regio Savoye in Frankrijk. Lees je er oude krantenberichten over de prijs van groenten op na, dan wordt de kool verbasterd tot ‘savovekool’.

Ik vroeg food-historica Lizet Kruyff om opheldering: “Savooiekool komt van Savooyse kool en kennen we vanaf de 16de eeuw. Savove is mogelijk een zetfout die door anderen overgenomen werd en komt mogelijk door een gemis van de y in het zetalfabet.”

Ingrediënten voor 4 personen

• 2 eetlepels olie
• 1 flinke ui, gesnipperd
• 1 teen knoflook, gehakt
• 400 gram zoete aardappel, geschild in blokjes van 1 x 1 cm
• 1½ eetlepel gele currypasta (afhankelijk van het merk, meer of minder naar smaak)
• 500 gram groene kool, dikke nerf verwijderd, in dunne reepjes gesneden
• 1 theelepel gemalen kurkuma
• 200 milliliter kokosroom (kartonnen pakje)
• 1 theelepel zout

Bereiding

Verhit de olie in een ruime hapjes of braadpan waarop een deksel past. Fruit de ui en knoflook zachtjes aan gedurende 3-5 minuten. Voeg de zoete aardappel toe en bak al omscheppend 3 minuten mee.

Doe dan de currypasta in de pan en schep door het ui-aardappelmengsel. Voeg nu de groene kool, kurkuma, kokosroom, zout en een ½ kopje water toe. Schep goed door, doe het deksel op de pan en laat op laag vuur 30-40 minuten stoven tot de kool smeltend zacht is. Roer af en toe door en voeg indien nodig wat extra water toe. Maak op smaak met versgemalen peper.

Heerlijk met een puree van half aardappel half pastinaak, of naar uw eigen keus.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden