ReceptCharlotte Kleyn

Geroosterde wortels en spruitjes met sesam

null Beeld
Beeld

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Charlotte Kleyn

Heimwee-eten, oftewel hevig verlangen naar vertrouwde smaken van thuis. Het is een sterke emotie, die je door de hele geschiedenis en over de hele wereld ziet bij migranten en reizigers. Je bent wat je eet en dus houden we, meer nog dan taal, na vestiging in een nieuw land het meest aan eetgewoonten van thuis vast. Dat is tegenwoordig lang niet zo moeilijk meer, met alle producten van ver die hier je kunt vinden.

En toch zijn er nog altijd vruchten, groenten, kruiden en kazen die te kwetsbaar zijn om te vervoeren, of waar een te kleine vraag naar is. Zo ken ik een Braziliaan die dertig jaar in Nederland woont en al die tijd bij gebrek aan het juiste zongedroogde vlees voor in zijn rijst en bonen, zelf repen vlees op de cv-ketel te drogen legt. En ik sprak ooit een Koreaanse vrouw die zo verlangde naar sesamblad (kkaennip), dat ze de plant zelf maar ging verbouwen op haar balkon. De buren dachten dat het om een wietplantage ging, maar het ging om notige, bijna dropachtige bladeren, die ze vulde en waar ze kimchi van maakte. Dat zegt het internet althans, want ik heb de bladeren nooit geproefd. Ook ontdek ik nu pas dat kkaennip helemaal niet van de sesamplant komt, maar groene shiso- of perillabladen zijn en vaak foutief sesambladeren genoemd worden.

Ondertussen had ik wel heel veel zin gekregen in sesam, en alles dat ervan gemaakt is. Sesampasta uit het Midden-Oosten (tahin), sesampasta uit China (zhima jiang), gestoomde sesambroodjes uit Japan en sesamolie: ik kan er geen genoeg van krijgen. Vooral sesamolie is lekker op álles: gestoomde broccoli, noedels, rijst, maar ook op een bol vanille-ijs, door de havermout en op pannenkoekjes. Koop geroosterde-sesamolie en kijk goed of de olie gemaakt is van alleen sesamzaadjes, en geen mengsel is met een goedkopere olie.

Bijgerecht voor 4 personen

• 500 gram bospenen
• 250 gram spruitjes
• 2 knoflooktenen, geperst
• 1 theelepel poedersuiker
• 2 eetlepels koolzaad- of olijfolie
• 1 eetlepel komijnpoeder
• 2 eetlepels sesamolie
• 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes

Bereiding

Verwarm de oven op 200 graden. Verwijder het eventuele loof van de penen, was de wortels goed en halveer ze in de lengte. Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Spreid uit over een groot ovenplateau.

Meng de knoflook, poedersuiker, olie, komijn en wat zout in een kommetje en smeer de groenten er goed mee in. Zet 40 minuten in de oven tot de penen en spruitjes zacht en een beetje knapperig zijn, schep tussendoor een keer om.

Overgiet met de sesamolie en sesamzaadjes en serveer (ik at er een kikkererwtenstamppotje en zilvervliesrijst bij).

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden