Recept Geroosterde paddestoelen in citroen-chili-olie

Geroosterde paddestoelen in citroen-chili-olie

Beeld COLOURBOX

Ingrediënten voor 4 á 5 porties:  750 g gemengde paddestoelen, 1 grote citroen, 2 rode pepertjes, 175 ml extra vierge olijfolie, 4 tenen knoflook, geplet, 1 sjalot, gepeld en gehalveerd, 2 el verse tijmblaadjes, zout, gemalen peper, zeezoutvlokken

Het kooktijdschrift Saveur viert z’n 25-jarig bestaan, en voor het jubileumnummer zijn 12 favoriete recepten gekozen die eerder zijn gepubliceerd. Stuk voor stuk zijn ze fantastisch en ik ben van plan ze allemaal te maken. Deze paddestoelen beten de spits af. Het recept gaat uit van wilde paddestoelen, maar ik heb ‘gewone’ paddestoelen genomen (kastanjechampignons, oesterzwammen, portobello’s), met groot succes.

Het verrassende is de olie waarin de paddestoelen geroosterd worden: een gepureerde saus van olijfolie, citroenschil, tijm, verse chilipeper en knoflook. Dit is een heerlijk bijgerecht (bijv. bij wild of gevogelte), en het kan dienen als lunch- of voorgerecht. Geef er dan warm knapperig brood bij. Of geef het als vegetarisch hoofdgerecht, met pasta of een graansoort, en een salade met noten en kaas.

Maak de paddestoelen schoon en snijd ze in gelijke stukken. Niet te klein. Laat kleine champignons heel. Boen de citroen schoon en snijd met een dunschiller de schil in dunne repen af. Halveer een van de pepertjes en snijd de andere in dunne ringetjes. Doe de olijfolie, knoflook en sjalot in een steelpan en breng dit tot net tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en roer er 1 el tijm, de peperhelften en de repen citroenschil door. Laat dit 20 minuten intrekken.

Verwarm intussen de oven voor op 225 graden. Pureer de olie helemaal glad. Zeef de gepureerde olie boven een fijne zeef en duw er zoveel mogelijk vocht uit. Schep deze olie door de paddestoelen. Voeg wat zout en peper toe. Spreid de paddestoelen uit over een grote bakplaat en rooster ze in 15 a 20 minuten goudbruin en gaar; schep ze iedere 5 minuten om. Bestrooi ze uit de oven met 1 tl tijmblaadjes, de peperringetjes en wat zoutvlokken. Dien meteen op. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden