null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Gerookte zalm met kousenband

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Met enige regelmaat klimt mijn buurvrouw Margot ‘in de pen’ – zoals dat heet. In dit geval klom ze én in een e-mail én in een mondelinge melding: ze had ‘het’ weer gehoord. Dat ‘het’ betreft het volgende: Margot is een fervent radioluisteraar, helemaal als het eten en recepten betreft. Hoe leuk als in een radioprogramma een gast – dat kan een kookboekenschrijfster zijn, maar ook een kok – een gerecht heeft meegenomen om te laten proeven.

Tot zover gaat het allemaal goed. Maar als de gast van dienst zijn of haar creatie aanduidt met ‘gerechtje’ dan gaat het bij Margot mis en dat laat ze me weten: “Waarom zou iemand zijn gerecht aanduiden als gerechtje? Het komt op mij over als onzekerheid. Maar je neemt toch niet een gerecht mee naar een radioprogramma als je er niet volledig achter staat: smaak, geur, kleur, textuur – alles?” Ik kan me slechts voorstellen dat de gast zijn creatie met ‘gerechtje’ aanduidt omdat het een klein hapje goddelijkheid betreft.

Ik ben gewaarschuwd: vandaag een gerecht zonder verkleinwoordjes. Wel met zalm en nadrukkelijk wil ik daaraan toevoegen: gebruik duurzame zalm, bij voorkeur die van Fish Tales. Sinds enkele weken verkrijgbaar bij alle grote supermarkten.

Ingrediënten

• 400 gram kousenband, neem sperziebonen als alternatief
• 2 eetlepels lekkere olijfolie
• 1 ui, gesnipperd
• 1 theelepel verse gember, fijngesneden
• kwart groentebouillonblokje
• 100 gram gerookte zalm
• 1 madame-jeanettepeper
• draai van de pepermolen

Bereiding

Verwijder de puntjes van de kousenband en snijd ze als doperwtjes zo fijn. Verhit de olie in een hapjespan en roerbak de kousenband, ui en gember gedurende 4 minuten. Verkruimel de groentebouillon boven de pan. Voeg 100 milliliter water, de gave madame-jeanette en een draai van de pepermolen toe, leg de deksel op de pan en stoof 10 minuten. Verwijder de madame-jeanette met een lepel.

Snijd de zalm in stukjes en roer door de kousenband. Serveer meteen. Lekker met gekookte rijst, zuur en sambal.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden