ReceptJanine en Annemieke Jansen
Gerookte witte kool en amandelen
Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.
Ons superleuke China-reünieweekend kreeg nog een staart in de zin van corona. Janine achtte zich na vier prikken nagenoeg immuun. Helaas. Ook dochterlief was de pineut, voor de tweede keer. Die kwam gezellig thuis uitzieken. Dat was dan weer een voordeel. En wat doen moeder en dochter in zo’n geval graag? Dat wil zeggen, als de ergste koorts voorbij is? Op de bank, slap als een dweil, een hoofd vol watten, hoestend en proestend? Jawel, MasterChef Australia kijken. Onderhoudend én leerzaam!
In de betreffende aflevering maakte een van deelnemers gerookte rode kool. Wat er verder nog werd gemaakt is ons ontgaan, al te scherp waren we niet. Maar die rode kool roken, dat vonden we een tof idee. Zelf roken – vooral niet met een sigaret of sigaar, dus – is waarachtig leuk. Niet te vaak, want al die alsnog neerslaande roetdeeltjes winnen geen gezondheidsprijs. Als je het thuis doet, heb je het proces iets meer in de hand. En we hadden nog een witte kool liggen. Een rookoven is echt niet nodig, een enigszins diepe ovenschaal en een rekje voldoen. Plus wat rookmot om te roken. Daarmee krijgt u geen intense, maar wel een subtiele rooksmaak.
Hoe meer recepten met kool, hoe beter: vol vezels, vitamines en mineralen, nagenoeg geen vet, en goedkoop bovendien. En kool is in gefermenteerde staat een belangrijke bron van probiotica. Niet te verwarren met prebiotica, daar hadden we het vorige week over: stofjes zonder bacteriën die wel de bacteriën in onze darmen voeden. Terwijl probiotica levende (meestal melkzuur)bacteriën bevatten, dan wel zijn. Gefermenteerde kool – denk aan zuurkool en kimchi – wemelt ervan. Erg goed voor onze gezondheid, dus u gaat er op deez’ plek meer over horen. Vandaag laten we de witte kool nog even niet gisten, maar binnenkort wel. Waarmee onze saga over de o zo belangrijke vezels voorlopig rond zal zijn.
Ingrediënten bijgerecht voor 4 personen
• 1 witte kool (ieder een kwart kool)
• hand rooksnippers (verkrijgbaar bij de betere kookwinkel)
• hand witte amandelen
• sap van 2 limoenen (ca. 50 ml)
• 1 tl honing
• 100 ml extra vierge olijfolie
Bereiding
Zet de oven op de hoogste stand. Neem een braadslee van een centimeter of 8 à 10 hoog. Met een wok die in de oven past kan het ook; er moet een rooster in kunnen. Bedek de bodem met aluminiumfolie. Strooi daarop een hand rooksnippers en plaats er een rooster overheen. Verdeel de kool in vier stukken en leg die op het rooster. Leg de amandelen erbij (nu u toch aan het roken bent…). Is het rooster te grofmazig voor de ranke amandelen, leg er dan een stuk aluminiumfolie op en prik daar lekker veel gaatjes in. Pak het geheel goed in met aluminiumfolie, zodat er geen rook kan ontsnappen. Dat is ons weleens gebeurd, met daarboven onze uitstekende rookmelders; de hele buurt in rep en roer. Zet de schaal een half uur in de oven. Het worden subtiel halfgare, knapperige stukjes kool met dito amandelen (die ook niet bepaald ongezond zijn).
Vermeng het limoensap en de honing met een staafmixer en voeg druppelsgewijs de olie toe, dan wordt het een dikke dressing. Of maak onze walnotensaus van vorige week, dan kunt u de amandelen natuurlijk wel weglaten. Of een dressing van blauwe kaas, met ook weer nuttige bacteriën!
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.