null Beeld
Beeld

ReceptJanine en Annemieke Jansen

Gerookte makreel met lapsang souchong

Janine kookt mediterraan, zus en cardioloog Annemieke controleert of al het lekkers ook nog een beetje gezond is.

Janine en Annemieke Jansen

Nu vullen we best al een tijdje op maandag dees’ plek in misschien wel de beste krant van Nederland, maar nog nooit hebben we het erover gehad: thee. Dit terwijl we behoorlijke theeleuten zijn. Lekkere soorten met welluidende namen zoals lapsang souchong en de melange ‘Kistje van de keizer’ waren in onze jeugd schering en inslag. Janine drinkt anno nu véél gemberthee en Annemieke vraagt zelfs in een restaurant rond etenstijd naar thee, in plaats van een aperitief.

Hoe toepasselijk dan ook dat wij werden benaderd door Anne Hardon. Zij is een nichtje van iemand die wij al praktisch ons hele leven kennen, een huisvriendin, zeg maar. Die laatste kwam na haar studie medicijnen onze vader in zijn huisartsenpraktijk assisteren toen wij nog niet eens pubers waren. Qua leeftijd zat en zit ze tussen ons en onze inmiddels overleden ouders in. Maar terug naar Anne. Die had iets ontwikkeld en was benieuwd wat wij ervan vonden. En wij vonden het briljant. Anne heeft namelijk naast haar werk een opleiding tot theesommelier gedaan. Geweldig! En ze bedacht het concept ‘Chef’s Dinner Tea’: thee bij het diner. Anne is van mening dat al die verschillende smaken thee net zo goed verschillende gerechten kunnen begeleiden als wijnen.

We kregen een proefpakket en het is echt ontzettend leuk en smakelijk, met veel verschillende theesoorten en uitleg over wat waarbij past. Het idee dat je helemaal niet ons geliefde – vaak toch wel alcoholische – aperitiefje hoeft te skippen en vervolgens kunt overgaan op thee in plaats van wijn bij de maaltijd, past natuurlijk goed bij onze aanpak voor een bewuster, gezonder en toch ook aangenaam leefpatroon. En zo bleek onze geliefde lapsang souchong zich uitstekend te laten combineren met gerookte gerechten. Daarom vandaag een eenvoudige gerookte makreel met tahindressing plus komkommer, en daarbij een glas heerlijk aromatische lapsang souchong…

Ingrediënten voor twee personen

• 1 gerookte makreel
• 1 komkommer
• 50 gram witte sesamzaadjes
• 1 theelepel honing
• 35 gram tahin
• 1 limoen
• scheut warm water
• extra vergine olijfolie
• zwarte peper

Bereiding

Koop een doodgewone gerookte makreel: bomvol omega 3. Pluk het vlees van de graten (zorgvuldig, want zo’n makreelgeraamte is gemeen). Snij de komkommer in schijfjes. Bak de sesamzaadjes even aan met een theelepel honing erdoor, dan worden ze crunchy en zoetig.

Maak een sausje van de tahin, het sap van een halve limoen, een scheutje water en veel zwarte peper. Laat het zout maar weg, daar grossiert gerookte makreel in. Als u dat niet vindt, bent u te veel zout gewend. Dat willen we hierbij maar even meegeven, ha. Schep de schijfjes komkommer door de saus en leg ze op een schaal. Bedek ze met de makreel en de sesamzaadjes. Knijp er de rest van de limoen over uit en dan nog een scheut olijfolie. Neem twee gram lapsang souchong per glas en laat die drie minuten trekken, aldus Anne.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden