ReceptSimpel

Gerookte groene tarwe met kip

Beeld colourbox

Ingrediënten (voor twee personen):

• 1 theel. gemalen piment

• 1 theel. gemalen kaneel

• halve theel. gemalen zwarte peper

• halve theel. zout

• 200 g kippedijvlees (biologisch)

• 2 eetl. olijfolie

• 1 eetl. gesnipperde ui

• 2 geschrapte wortels in plakjes

•100 g freekeh

• 300 ml water

Garnituur:

• 25 g pijnboompitten

• 1 eetl. olijfolie

• halve courgette, zout

• peterselieblad

Bereidingswijze:

Gegeten in Cairo: kwartel gevuld met ‘frik (farīk)’. Interessant genoeg om het op te nemen in mijn ‘Arabisch Kookboek’ (2007, derde druk). Die gerookte onrijpe durumtarwe was toen enkel bij Midden-Oosterse winkels te koop. En nog steeds ligt het product niet voor het grijpen, al is het tegenwoordig wel te vinden in de meeste filialen van AH onder de naam ‘Artisan Greenwheat Freekeh’.

Moderne schrijvers beweren dat Al-Baghdadi (dertiende eeuw) er een recept voor geeft. Kan goed: het is een oude Midden-Oosterse gewoonte om nog niet helemaal droge, onrijpe tarwe aan de schoof in brand te steken en naderhand het verschroeide kaf eraf te wrijven (het Arabische woord faraka betekent wrijven). Dat staat in de Hebreeuwse Bijbel als ‘karmel’. Kennelijk iets fijns, want je mocht er niet aan komen voordat je de offergave gebracht had (Leviticus 23:14). De korrels werden los gegeten, zoals blijkt uit de wonderbare spijziging van de honderd (II Koningen 4:42). Hier een Syrisch gerecht ‘Frik bi-dadjaadj’.

• De kruiderij mengen en de stukjes kip met de helft ervan bestrooien. De olie verhitten in een braadpannetje. Het vlees hierin aan weerszijden bruinen op matig vuur. Uit de pan nemen. Ui, wortel en freekeh zachtjes roerbakken met de rest van de kruiderij. Kip met de bolle kant boven erop leggen. Water erbij; circa twintig minuten koken onder deksel tot de korrels gaar zijn. Echt droog moet het niet worden. Zo nodig nog wat zout erover.
• Intussen de pitten licht bruinen in een droge koekepan, uit de pan schudden. De gewassen, gedroogde en in plakken gesneden halve courgette aan weerszijden lichtbruin bakken in de olie.
• Serveren: de kip op de tarwe scheppen, de plakken courgette met wat zout ernaast. Gebakken pitten erover strooien. Garneren met peterselie.

Menusuggesties:
Vooraf: Olijvensalade. Paarse olijven gemengd met fijngesneden Chinese kool, plakjes kerstomaat, koriandergroen, olijfolie, knoflook, iets azijn, peper, zout. Blokjes feta bovenop.
Na: mandarijntjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden