null Beeld Mark van der Zouw
Beeld Mark van der Zouw

ReceptUiensoep

Genieten van kookboeknostalgie

Onder in de boekenkast van mijn ex-schoonmoeder vond ik ze: een stapel pocketkookboekjes uit de jaren zeventig met heel slechte titels en heel slechte ­fotografie. Ik ben dol op dat soort boekjes, uit een tijd dat foodies nog gewoon ‘huisvrouwen die hun man en kinderen willen verrassen’ heetten.

Het was ook de tijd dat gerechten steevast nogal bruinig op de foto stonden en foodstyling vooral bestond uit alle ingrediënten om een bord eten heen draperen, er een bos chrysanten of fles chianti naast zetten en het gerecht kwistig met krul­peterselie, rode kersjes en schijfjes ­sinaasappel draperen. Voor de kleur.

Ik mocht al die heerlijke boekjes ­mee­nemen. Een schat in deze donkere ­dagen, want alleen al van de titels word ik blij: ­Braden en stoven in de römertopf. ­Snacks-slaatjes-soepen. Midden-Amerikaans ­koken. En het ultramoderne Heerlijke ­recepten voor de magnetron. ­Ondertitel: een antwoord op al uw vragen over de micro­golfoven. Fun fact: het blijkt echt veilig te zijn, die microgolfoven, en je kunt er dus ook gerust je entrecote in bereiden.

Ik tikte uit de serie Culinaire avonturen het boekje Gevarieerde gerechten, onder redactie van Wina Born op de kop. Het boekje belooft ‘beroemde specialiteiten uit de gehele wereld’. Het is dan ook opgedeeld in de hoofdstukken ‘Befaamde schotels’, ‘Gevarieerde voorgerechten’, ‘Gezonde schotels’ en ‘Tête-à-tête’. Ook fijn: ‘Elk ­recept wordt u aangeboden op een uitneembare kaart die voorzien is van een fraaie kleurenfoto van het gerecht’.

Een andere topvangst is het boekje ­‘Bistro koken’ door Hugh Jans, met een ­oer­gezellige cover waarop de zwaarbesnorde, beaujolaisschenkende auteur en een bord dampende uiensoep prijken. Die soep gaat het worden voor mijn tête-à-tête met de kinderen vanavond!

Uiensoep

• 50 g roomboter
• 4 grote uien (± 900 g), in snippers
• 2 tl suiker (Hugh Jans vindt dit nodig, maar uien karamelliseren kan goed zonder)
• 1½ el bloem
• 8 dl hete rundvleesbouillon (liefst zelf getrokken)
• 400 ml water
• 60 ml cognac
• 1½ tl zout
• ½ tl zwarte peper uit de molen
• 4 dikke plakken oud of geroosterd rustiek brood
• ± 300 g grofgeraspte gruyère

Bereiding

Smelt de boter in een grote pan. Voeg uien en suiker toe, schep om en doe de deksel erop. Bak 20 minuten op laag vuur tot ze goudgeel kleuren; schep af en toe om.

Haal deksel van de pan en bak nog 25 ­minuten tot de uien bruin en gekaramelliseerd zijn. Maar rustig aan; laat ze niet verbranden! Bestuif met de bloem, schep goed om en roer er beetje bij beetje de hete bouillon bij.

Voeg water, de helft van de cognac, zout en peper toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 45 minuten pruttelen met de deksel op een kiertje. Voeg de rest van de cognac toe, proef en doe er zo nodig nog wat zout en peper bij.

Verdeel de soep over 4 ovenvaste kommen. Leg in elke kom een plak brood en strooi er royaal geraspte kaas over. Zet de kommen onder de hete grill tot de kaas smelt en serveer direct. Liefst met een glas goede rode wijn ­ernaast.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden