ReceptGemarineerde kastanjes in soep

Gemarineerde kastanjes in soep

In deze tijd van het jaar lijkt alleen het plannen van kerst- en nieuwjaarsdiners nog interessant te zijn. Op de drukke niet-feestdagen ‘zien we wel wat we eten, gewoon iets makkelijks’. Ik wil gewoon altijd ‘gewoon iets lekkers’ en dat heeft weinig of niks te maken met moeilijk of duur. Pompoenen zijn niet goedkoop. Kastanjes wel prijzig? Dan gebruik je er toch wat minder en geef je met pindakaas en sambal besmeerd brood bij de soep.

Ingrediënten voor 8 personen

Voor de kastanjes:

• 2 potten gare tamme kastanjes

• 2 fijngehakte chilipepers

• 2 handen basilicum, in reepjes

• 2 eetlepels pompoenzaadolie

• 2 eetlepels balsamicosiroop

• peper en zeezout naar smaak

Voor de pompoensoep:

• 300 g bloemige aardappelen, in blokjes

• 1400 g pompoenvruchtvlees, in blokjes

• 2 kleine uien, fijngesneden

• 6 tenen knoflook, fijngesneden

• 8 eetlepels olie

• 1,5 liter groentebouillon

• 2 dl witte wijn

• nootmuskaat en chilivlokken naar smaak

• verse basilicumblaadjes ter garnering

Exclusief klinkende balsamicocrèmesiroop maak je in een paar minuten zelf door 1 dl balsamicoazijn met minstens 25 g witte basterdsuiker, en bijvoorbeeld een takje tijm en een stuk schil van een schoongeboende sinaasappel op een laag pitje in een roestvrijstalen pannetje te verwarmen tot het mengsel gaat dampen. Zet het vuur nu zo laag mogelijk om het mengsel tot stroperig te laten indikken. Het mag niet gaan koken, anders wordt het branderig bitter.

Laat de kastanjes zo nodig uitlekken en hak ze grof. Meng alle andere ingrediënten. Breng dat mengsel op smaak met peper en zout en laat de kastanjes hierin minstens een half uur marineren.

Giet de pompoenzaadolie in een pan met dikke bodem en stoof hierin de groenten tot ze ietwat glazig zijn. Voeg de witte wijn, bouillon en chilivlokken eraan toe. Laat de groenten, wederom afgedekt, in een half uur of iets langer zachtjes gaar koken. Pureer ze en wrijf ze door een zeef. Een ouderwetse groentemolen, voorzien van de middelfijne of zelfs fijne zeef is ideaal om de juiste consistentie te krijgen. Dit kan allemaal van tevoren.

Warm voor het serveren de soep weer op en breng hem op smaak met nootmuskaat, peper en zout, en, wie weet, met nog wat gemalen chilipeper. Bedenk daarbij dat ook de kastanjes pittig zijn. Schep de soep in voorverwarmde koppen of glazen, strooi er gemarineerde kastanjes over en garneer de soep met blaadjes basilicum. Geef er brood of croutons bij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden