ReceptGele gazpacho met basilicum en tik

Gele gazpacho met basilicum en tik

null Beeld COLOURBOX
Beeld COLOURBOX
Henja Schneider

Ingrediënten voor4 personen:

• 2 à 3 gele paprika’s
• 1 ui
• 1 à 2 tenen knoflook
• 250 g gele kerstomaatjes
• ca 6 sneden oudbakken stokbrood
• 3 à 4 eetlepels
wittewijnazijn met tuinkruiden
• 1 theelepel komijnpoeder en/of koriander
• zout en peper
• druppels tabasco
• ½ komkommer of wat snoepkomkommertjes
• 1 vleestomaat
• 2 à 3 takjes basilicum
• ca. 40 ml wodka
• 1 à 2 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze

Het aantal variaties op het thema gazpacho is schier oneindig en de indeling in de kleuren rood, geel en wit dekt de enorme lading mogelijkheden van geen kanten. Deze gele gazpacho met basilicum en tik, die ik op internet tegenkwam, is een grotemensenversie, zeker als u de wodkafles ruimhartig hanteert. Maar u zou ook een heel andere gele gazpacho kunnen maken: van rauwe worteltjes, afgekoelde sterke muntthee (inclusief de fijngehakte blaadjes) en knoflook, op smaak gebracht met olijfolie, kruidenzout en peper. Of van gele paprika, sinaasappel, tomaten, komkommer en zwarte-olijventapenade met wittewijnazijn, honing, brood, en olijfolie. Of van meloen, venkelknol en bieslook, plus ciderazijn en natuurlijk, zoals altijd, olijfolie en oudbakken brood. Of, weinig traditioneel (want zonder brood), een zoete versie van ananas (de helft gepureerd, de helft in miniblokjes), verse munt en suiker.

Was voor de gazpacho met tik alle groenten en de basilicumtakjes. Halveer de paprika’s, ontdoe ze van de zaadlijsten en snijd ze in stukken. Pel de ui en snijd hem in stukken. Pel de knoflook en snijd de teen of tenen in stukjes. Snijd eventueel harde korstjes van het brood. Pureer de paprika, ui, knoflook, gele kerstomaatjes, azijn, brood en komijn- en/of korianderpoeder in de keukenmachine. Breng de puree op smaak met zout, peper en tabasco. Zet de puree in de koelkast en laat hem daar liefst tot de volgende dag staan. Snijd de komkommer(tjes) en vleestomaat in miniblokjes. Pluk de blaadjes basilicum van de takjes. Proef de gazpacho nog eens en voeg naar smaak eventueel meer zout, peper, tabasco en/of azijn toe. Roer er (ook naar smaak) wodka door. Serveer de gazpacho in kommen. Verdeel er de komkommer- en tomatenblokjes over. Garneer met de basilicumblaadjes en druppel er de olijfolie op.Verdun een gazpacho die u na koeling wat te dik vindt niet met water, maar met wat ijsblokjes. Het gerecht komt oorspronkelijk ten slotte uit een streek met snikhete zomers en kan niet koud genoeg zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden