ReceptGekruide appeltaart met peer

Gekruide appeltaart met peer

Beeld COLOURBOX

Vriendin Lucia had ons voor haar verjaardag 's avonds in een restaurant uitgenodigd. Meestal maakt ze zelf geweldige feestmaaltijden klaar. Wat had ze dit keer overdag uitgevoerd? "Een taart voor mezelf gebakken. Dertig jaar geleden heb ik een appeltaartrecept uit een krant geknipt en daar had ik ineens verschrikkelijke zin in! Beetje aan gesleuteld, heb er ook rum en peer bij gedaan. Hij werd nog lekkerder dan ik me herinnerde." Dit is Lucia's solofeesttaart (die ze natuurliijk niet in haar eentje soldaat heeft hoeven maken). Een lange ingrediëntenlijst, maar het werk valt mee.

Ingrediënten voor springvorm Ø 24 cm:

50 g rozijnen

desgewenst een scheut rum

50 g dadels, ontpit

50 g abrikozen

300 g goudreinetten

300 g peren

1 el bakgembersnippers

1 tl ketoembar

1 tl gemberpoeder

2 tl kaneel

1/4 tl kruidnagelpoeder

3 el citroensap

3 el suiker

225 g zelfrijzend bakmeel

snuf zout

150 g witte basterdsuiker

1 zakje vanillesuiker

75 g geraspte kokos

225 g koude boter, in stukken gesneden

1 ei, losgeklopt

2 el poedersuiker

Bereidingswijze

Laat de rozijnen 1 uur wellen in warm water met een scheut rum. Snijd de dadels in stukjes. Knip de abrikozen in reepjes. Schil de appels, snijd ze in acht partjes (verwijder het klokhuis) en dan in stukjes. Schil de peren en snijd die in stukjes van hetzelfde formaat. Meng appel, peer, dadel, gember, uitgelekte rozijnen, kruiderij, citroensap en suiker in een kom.

Zeef bakmeel met zout, basterd- en vanillesuiker in een andere kom. Strooi er de geraspte kokos bij en meng alles goed. Snijd met twee messen de boter door het deegmengsel tot er klontjes ontstaan ter grootte van een erwtje. Kneed met koele vingertoppen snel de helft van het ei door het deeg. Leg het minstens een half uur in de koelkast.

Verhit de oven tot 175 ºC. Rol driekwart van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een schijf van 30 centimeter. Bekleed de springvorm daarmee. Schep het vullingmengsel op de taartbodem. Rol de rest van het deeg uit, snijd het in repen van 1 cm breed en leg die in ruitvorm op de vulling, ze vastdrukkend op de rand. Kwast de repen deeg in met de rest van het ei. Zet de taart net onder het midden van de oven en bak hem in een uur goudbruin en gaar. Bestrooi hem, nadat hij is afgekoeld, met poedersuiker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden