Koken metJudith Cyrus
Gehaktbrood van een soso-vegetariër
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Wij eten niet elke dag vlees. Ik ben dus geen vegetariër, maar wel een bewuste vleeseter. Dat maakt dat ik mezelf een ‘soms wel en soms niet’-vegetariër ben gaan noemen: een soso-vegetariër.
Als ik vlees eet, dan streef ik naar goed vlees en in kleinere hoeveelheden dan ik vroeger deed. Dus haal ik gehakt bij de keurslager of – nog liever – direct van de boer. Afgelopen december waren we een paar dagen in Roderwolde waar Marieke een schattig klein huisje voor ons geboekt had. Maar wat wil het toeval: de eigenaresse is van beroep kok en maakt de heerlijkste worst van haar Onlander varkens. Haar filosofie: veel aandacht aan weinig varkens geven.
Nu woon ik niet in de buurt van Het Onlander varken, maar ook rond Amsterdam is er veel keuze voor goed vlees. Via internet is een keur aan bedrijven te vinden die duurzaamheid en dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan voor hen die toch vlees willen eten. Zoekt u maar eens op ‘zorgnatuur’ of op ‘vleesenco’.
Vandaag maak ik gehaktbrood van half-om-half gehakt. Dit gehakt bestaat zowel uit varkens- als rundvlees. Het vetgehalte zorgt voor een sappig gehaktbrood. De gember en sojasaus geven het gehakt een exotische twist. Ik vermeng er liefst ook nog kousenband door, maar als u dat niet kunt vinden, dan volstaan sperziebonen ook. Serveer een plak gehaktbrood bij een stamppot of op een broodje met sambal en zuur.
Maak het gehaktbrood ruim van tevoren. Hoe langer u het laat rusten hoe beter u het kunt snijden.
Ingrediënten
• 750 gram half om half gehakt (sappigheid)
• 1 ui, gesnipperd
• 1 ei, losgeklopt
• 50 gram panko of broodkruim
• 1 eetlepel gember, schoongemaakt en fijngehakt
• 25 gram rauwe sperziebonen of kousenband, heel fijngesnipperd
• 2 stengels bosui, gesneden
• 1 theelepel zout
• 2 eetlepels lichte sojasaus
• 1 goede draai van de pepermolen
• 2 deciliter melk
• 1 eetlepel koriander, vers gesneden
• halve chilipeper, fijngesneden
• 1 eetlepel sesamzaad
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een ovenschaal of langwerpige cakevorm met een inhoud van 1,2 liter met bakpapier. Meng alle ingrediënten minus het sesamzaad door elkaar, stort het mengsel in de ovenschaal en bak het gehaktbrood in 45 minuten. Steek een vleesthermometer in het vlees en houdt een temperatuur van 75 tot 80 graden aan.
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin. Als u het gehaktbrood uit de oven haalt, strooi dan het sesamzaad erover. Laat het gehaktbrood minimaal 30 minuten afkoelen voordat u het aansnijdt.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.