null Beeld

ReceptBas Robben

Gehaktballen met een jasje van rijst

Kookboekenschrijver Bas Robben kookt graag met kennis en heeft soms heimwee naar Drenthe en Taiwan.

Bas Robben

Een batterij kinderen staat met hun met mondkap bedekte neusjes tegen de ramen gedrukt in de kelder van een groot warenhuis. In de glazen keuken van restaurant Din Tai Fung in de Taiwanese hoofdstad Taipeh staat een twintigtal ogenschijnlijk anonieme monniken in het wit voorovergebogen. In hun handen vouwen ze telkens deegrondjes zo dun als papier om een vulling van vlees en gegelatineerde soep. Dat gaat vliegensvlug en het gaat vooral tureluurs secuur. Elke xiao long bao, zo heten de dumplings, telt 18 pietepeuterige vouwtjes. Nadat ze gestoomd zijn dalen de bamboemandjes neer op de tafel en hoort iedereen aan de xlb-etiquette te voldoen: eerst een gaatje prikken met een eetstokje en de gesmolten soep sijpelt zo het lepeltje op. Blazen, opslurpen. Dan het leeggelopen dumplingetje door de saus van azijn en sojasaus met lucifers van gember halen, mond verbranden, toch nog even blazen en dan alsnog de hartige, vettige kunstwerkjes opeten.

Din Tai Fung is een dimsumketen met talloze vestigingen over de hele wereld, waarvan de dichtstbijzijnde naast het Londense Covent Garden staat. Maar het origineel komt uit Taiwan en daar pronkt het ook met zijn Michelinster. Het is een van de goedkoopste sterrenzaken te wereld, voor minder dan 25 euro eet ga je rollend door de voordeur naar buiten, en dat is allemaal te danken aan dit ene dumplingetje. Het dimsum-universum omvat gelukkig nog veel meer gestoomde, gebakken, half gestoomde en half gebakken handgevormde dumplings, rijstflensjes en pasteitjes. Bovendien is dimsummen een ervaring op zich met het komen en gaan van stoommandjes en het continue bijschenken van thee.

De soepdumplings zijn iets om te maken als lockdownhobby, in het gewone leven is er geen beginnen aan. De onderstaande gehaktballetjes zijn wel makkelijk te rollen en het jasje van rijst ziet er bijzonder uit. Als u geen kleefrijst kunt krijgen volstaat gewone rijst ook.

Ingrediënten (voor zo’n 12-15 gehaktballen)

• 100 gram kleefrijst
• 20 gram gember
• 300 gram varkenssaucijsjes
• 2 tenen knoflook, fijn gehakt
• 1 theelepel wittepeperpoeder
• 1,5 eetlepel maïzena
• ook nodig: stoommandje en bakpapier

Bereiding

Week de (kleef)rijst 2 uur in een grote kom met koud water. Giet de rijst daarna af door een zeef en doe de rijst terug in de kom.

Schil de gember door met een theelepeltje de papierachtige bruine schil eraf te krassen. Hak de gember daarna met een mes zo fijn mogelijk, bijna tot pulp. Snijd de varkenssaucijsjes open en haal het grove gehakt eruit, gooi de darmhulsen weg. Meng in een tweede kom het varkensgehakt, de fijngehakte gember, de knoflook, maïzena, witte peper, een theelepel zout en 4 eetlepels water even vlug door elkaar. Laat 10 minuten staan. Meng daarna tot een glad mengsel.

Bereid een stoommand voor door een rond bakpapiertje op maat te knippen en dit op de bodem te leggen. Vorm met natte handen gehaktballetjes van zo’n drie centimeter groot en rol die daarna door de geweekte rijst. Leg ze daarna in het stoommandje. Herhaal met de rest. Als niet alle gehaktballen er in een keer in passen bewaart u de rest op een bord onder een folietje.

Stoom de gehaktballen 15 minuten en dien ze daarna op.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden