ReceptJudith Cyrus
Gegrilde kipspies in kokoskerrie met courgettesalade
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
De zomer lijkt dit jaar vroeg begonnen; we kunnen volop genieten van warme dagen. Als ik vrij ben heb ik daarom niet zo veel zin om in de keuken te staan; liever besteed ik mijn vrije tijd dan aan lui genieten in een fijne stoel met een goed (kook-)boek, om dan na een half uurtje in slaap te vallen in de schaduw. In de tropen is het gebruikelijk dat je in de ochtend begint met voorbereiden of het koken van een maaltijd. Warm eten doe je daar rond 13:00 - 14:00 uur. Koken doe je niet in de hitte van de dag. En na je werkdag – op het heetst van de dag – ga je rusten. In de vooravond eet je brood, wat fruit en of een restje van een maaltijd eerder die dag.
Uit onderzoeken is gebleken dat een warme maaltijd midden op de dag beter is voor je spijsvertering. Jammer genoeg past het niet (meer) in onze eetcultuur om tussen de middag warm te eten. Onze werkdagen zien er ook anders uit en we gaan al helemaal niet na 14:00 al rusten. Op warme of zelfs hete dagen is zo’n dagindeling zo gek nog niet – kijk maar naar de Spanjaarden die nog altijd een siësta houden.
Vandaag een gerecht dat voor mij prima past bij een luie warme dag: het is licht en heeft een korte bereidingstijd. U kunt de marinade in de ochtend of de avond ervoor maken. Zoals u inmiddels ongetwijfeld weet, was ik mijn kip. Het voedingscentrum gaf hier vorige week een waarschuwing over: kip afspoelen onder de kraan vergroot het risico op voedselvergiftiging. Maar afspoelen is niet hetzelfde als wassen: was de kip in een teiltje water met 4 eetlepels azijn. Niet spetteren! Spoel de kip na 10 minuten af onder koud stromend water. Sprenkel de helft van een limoen over de kip en spoel wederom af. Dep de kip droog met keukenpapier.
Ingrediënten
• 3 courgettes
• 3 bosuitjes, fijngesneden
• 1 bosje koriander, fijngesneden
• sap van 1 citroen
• 1 eetlepel (vegan) yoghurt
• zout en peper naar smaak
• 2 deciliter kokosmelk
• 2 eetlepels honing
• 1 knoflookteen, geperst
• 1 theelepel milde kerrie
• draai van de pepermolen
• 3 kipdijfilets
• 1 limoen in partjes voor erbij
• Turks brood
Bereiding
Snijd de courgette met een spiraalsnijder tot spaghetti. Vermeng de courgette-spaghetti met bosui, koriander, citroensap, yoghurt en zout en peper naar smaak. Dek af en bewaar tot de maaltijd in de koelkast.
Meng de kokosmelk, honing, knoflook, kerrie en royale draai van de pepermolen tot een marinade. Snijd de kipfilets in repen en rijg aan spiesjes. Marineer de kip in de helft van de marinade minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast.
Verhit een grillpan of maak de barbecue aan. Grill de spiesjes 1 minuut aan beide kanten. Haal ze van de grill en marineer ze met de rest van de marinade. Grill ze nog een minuut aan beide kanten. Serveer met de courgette-salade en eventueel partje limoen en wat Turks brood.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.