ReceptJudith Cyrus
Gegrild fruit met piment
Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.
Langzaam maar zeker worden de dagen weer langer. En om u eerlijk te zeggen verlang ik naar meer licht in de ochtend en helemaal naar die lekkere lange dagen van de zomer. Daar moet ik dus nog even op wachten.
Het verlangen naar die zomer wordt aangewakkerd door een stroom aan reclames die willen dat we gebruik maken van de vroegboekkortingen. En ook mijn moeder heeft haar blik op de vakantietijd gericht: mijn tante die in Suriname woont wordt 85 en dat is een goede gelegenheid om weer eens naar Suriname af te reizen.
Het vooruitzicht van warme, lange dagen maakt ook dat ik trek krijg in fruit. Tropisch fruit is gelukkig ruim voorhanden, dus vandaag een fruitsalade die het goed doet als nagerecht. U marineert het fruit met onder andere piment. Piment wordt in het Caribisch gebied in veel gerechten gebruikt. Het geeft diverse smaken af: kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en peper.
Dit is een ruime salade voor 6 personen.
Ingrediënten
• 1 ananas
• 1 mango
• 1 kiwi
• 1 banaan
• 1 kleine papaja
• 4 eetlepels Surinaamse rum
• 1 theelepel gemalen piment
• 4 pimentkorrels
• 1 mespunt zout
• rasp van 2 limoenen, sap van 1 limoen
• 50 gram goede zachte ongezouten roomboter
• 1 eetlepel poedersuiker
• 2 eetlepels kokoschips
• 4 eetlepels bruine suiker
Bereiding
Snijd de ananas met schil in 6 tot 8 parten. Schil de mango en snijd in 4 tot 6 parten. Schil de kiwi en snijd doormidden, schil de banaan en halveer overlangs, schil de papaja en snijd in 6 tot 8 parten. Meng alle fruit in een ovenschaal.
Meng rum, pimentpoeder en -korrels, limoenrasp en zout met elkaar. Giet over het fruit en laat 30 minuten marineren. Roer af en toe om.
Meng de zachte roomboter met limoensap en poedersuiker.
Verhit een droge koekenpan en rooster de kokoschips goudbruin. Haal uit de pan en zet weg tot gebruik.
Zet de oven op grill. Schenk de marinade uit de ovenschaal en bewaar deze. Besprenkel het fruit met de bruine suiker en grill 4 minuten totdat de suiker bruint. Neem de schaal uit de oven en giet de marinade over het warme fruit. Pak uw mooiste schaal uit de kast, leg het fruit erop en garneer de kokos erover. Zet de boter op tafel. Geef ieder een bordje met daarop een bolletje ijs. Verdeel de fruitsalade en laat ieder naar wens wat boter door zijn warme fruit roeren.
Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.