ReceptGegratineerde pasta

Gegratineerde pasta

null Beeld
Beeld

Onlangs zat er bij de zondagse New York Times een inspirerende bijlage vol eenpansgerechten. Deze romige pastagratin is een troost voor onophoudelijke grijze regendagen; makkelijk te maken en verrukkelijk. Je kunt er iedere soort verse worst of gekruid gehakt voor gebruiken, liefst niet te mager. Vegetarisch gehakt kan ook. Ik heb een verse, geraspte tomaat aan het originele recept toegevoegd om het verschil tussen Amerikaanse en Nederlandse inhoudsmaten van de blikken tomaat op te vangen. Omdat de pasta grotendeels in de tomatensaus in de oven gaart, gaat de voorkeur uit naar kleine pastasoorten als penne, ­rigatoni, fusilli, schelpjes, farfalle.

Hoofdgerecht voor 4 personen:

Verwarm de oven voor op 225 graden. Ontvel de worst en verkruimel ’m in stukjes. Verhit olijfolie in een zware ovenvaste pan en bak de worst, onder af en toe roeren, in 5 à 7 minuten bruin. Breek ’m intussen met een houten lepel in nog kleinere stukjes. Roer de in dunne plakjes gesneden knoflook, oregano, grof gekneusde venkelzaad en een flinke snuf rode ­pepervlokken erdoor. Ontvel de (vlees)tomaat en hak die in kleine stukjes. Roer de hele tomaten (uit blik) mét vocht door de worst en maak ze fijn door ze met de lepel ­tegen de wand van de pan te pletten. Roer de stukjes verse tomaat en de ­gezeefde tomaten door de saus en voeg de laurierbladen en 2 tl zout toe. Kook ca. 10 minuten zachtjes door tot de saus iets indikt. Roer dan de pasta en 250 ml water erdoor. Kook het geheel al roerend 2 minuten zachtjes door. (Roer goed op de bodem, zodat de pasta daar niet plakt.)

Neem de pan van het vuur, verwijder de laurierbladen en roer er ⅓ deel van de mozzarella door. Verdeel de rest van de drie kazen over de pasta. Bak in 18 à 22 minuten gaar en goudgeel. Schuif de schotel eventueel onder de grill voor een bruin korstje.

Laat de schotel uit de oven iets afkoelen, en strooi de basilicum en wat rode pepervlokken erover. Maal de peper erover en serveer bijvoorbeeld met een simpele groene salade.

Ingrediënten:

• 350 g ­verse worst
• 3 el ­olijfolie
• 4 knoflooktenen
• 1 flinke tl oregano
• ½ tl venkelzaad
• rode pepervlokken
• 1 rijpe (vlees)tomaat
• 2 blikken gepelde hele tomaten (à 400 g)
• 400 ml gezeefde ­tomaten
• 2 laurierbladen
• zout
• 350 g pasta (zie tekst)
• 225 g mozzarella
• 175 romige ricotta
• 40 g parmezaan
• ca. 15 basilicumblaadjes, grof gescheurd
• versgemalen zwarte peper

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden