Recept Kip

Gebraden kip Singapore

Koriander Beeld COLOURBOX

Ingrediënten voor vier personen:

• 1 flinke (biologische) kip

• 1 ui

• 2 teentjes knoflook

• 2 rode pepers

• 1 afgestreken eetlepel gemalen koriander (ketoembar)

• 1/2 eetlepel gemalen komijn (djinten)

• 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)

• 1 theelepel gemalen laos

• 1 serehstengel

• 3 kemirienoten

• 3 theelepels zout

• 1 citroen

• 1 blik kokosmelk (400 ml)

• 3 eetlepels olie

Bereidingswijze

Was de kip van binnen en buiten met koud water en laat de kip in een vergiet uitlekken. Pureer in een keukenmachine de in stukken gesneden ui, knoflook, rode peper, koriander, komijn, kurkuma, laos, in ringen gesneden sereh (alleen het witte deel, de rest kunt u invriezen en voor stoofgerechten gebruiken), kemirienoten en een eetlepel olie tot een pasta. Verhit twee eetlepels olie in een wok en fruit het mengsel. Roerbak tot het geurt en donker kleurt. Zout toevoegen en van het vuur halen.

Dep de kip droog met keukenpapier. Bestrijk van binnen en van buiten met de kruidenpasta. Was de citroen en prik op diverse plekken in met een vork. Doe de citroen in de buikholte van de kip. Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Leg de kip met de borst naar boven in een ovenschaal. Schenk de kokosmelk rond de kip en zet de schaal in de oven. Braad de kip anderhalf uur. Keer de kip elke twintig minuten om en bedruip met de kokosmelk. Eindig met de borst naar boven voor een lekker bruin en knapperig velletje. Mocht de kokosmelk snel indrogen, voeg dan wat heet water toe.

Serveer met gekookte witte rijst en pickles van komkommer en knoflook. Deze pickles moeten van tevoren worden gemaakt om alle smaken goed in te laten trekken. Schil een komkommer, halveer in de lengte en verwijder met een lepeltje de zaadlijsten. Snijd de komkommer in stukken van vijf centimeter en snijd deze in de lengte in vieren. Breng in een pannetje een halve deciliter azijn met drie deciliter water aan de kook. Voeg een theelepel zout toe en kook de komkommerstukjes in een minuut of vier glazig. Laat ze in een vergiet uitlekken.

Snijd vier teentjes knoflook en een rode ui in dunne plakjes. Verhit twee eetlepels olie en een eetlepel sesamolie in een pannetje en fruit hierin knoflook en uienringen. Op keukenpapier uit laten lekken. Laat de olie afkoelen. Besprenkel de komkommer met een eetlepel van de olie. Strooi de knoflook en ui erover.

Recepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter. Lees meer recepten op trouw.nl/recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden