null Beeld

ReceptJudith Cyrus

Gebakken rijst met groenten

Judith Cyrus

Culinair ontdekker Judith Cyrus beschouwt de wereld als haar keuken. Haar nieuwsgierigheid leidt tot gerechten die voor oog en tong een feestje zijn.

Komend weekend vieren we de 88ste verjaardag van mijn moeder. Achtentachtig is voor Surinaamse begrippen geen bigi yari, maar toch gaan we het enigszins groots vieren. We brengen het weekend door met alle directe familie: kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. In totaal zijn we met 35 personen.

Uiteraard komt er dit weekend volop Surinaamse verjaardagen-eten op tafel: de pom hebben we al gemaakt, het gemberbier staat te fermenteren, pastei, bruine bonen met rijst, zelfgemaakt tafelzuur. Een kenmerk van de Surinaamse keuken is dat er voldoende te eten zal zijn. Die overvloed heeft zijn oorsprong in ons verleden: op plantages zorgden de huisslaven dat er altijd iets te eten zou zijn voor slaafgemaakten die van het veld kwamen. De overvloed die we nu kennen, was er toen natuurlijk niet, maar het streven was om in ieder geval íets te eten te hebben.

Ik verwacht dat we na dit weekend restjes hebben, vooral een restant rijst. Daar maken we dan gebakken rijst van. Als u geen restje rijst hebt, kook dan eerst de rijst en laat die goed afkoelen voordat u de rijst gaat bakken. Dan vormt de rijst mooie stevige korrels. Als u warme rijst bakt, dan komt er zetmeel vrij waardoor de korrels plakkeriger worden.

In dit recept gebruik ik paprika, maar voel u vrij om te experimenteren met andere groenten, bijvoorbeeld taugé, kool, fijngesneden broccoli of maiskorrels.

Ingrediënten voor 4 personen

• 500 gram rest of Surinaamse rijst
• 2 eetlepels zonnebloemolie
• 2 stengels lente-ui, in dunne ringetjes
• 1 knoflookteen, geperst
• 1 rode paprika, ontzaad en fijngesneden
• 1 gele paprika, ontzaad en fijngesneden
• 2 eetlepels lichte sojasaus
• 2 takken selderie, fijngesneden

Bereiden

Spoel de rijst tot het water helder is. Schenk de rijst en 1 liter water in een pan. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en draai het vuur naar de laagste stand. Kook de rijst gaar in ongeveer 25 minuten en laat u niet verleiden om tussendoor het deksel eraf te halen.

Draai het vuur uit wanneer de rijst gaar is, maak het los met een vork en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Wilt u dat versnellen, spreid de rijst dan uit over een bakplaat die u bekleedt met bakpapier.

Verhit de olie in een hapjespan op halfhoog vuur en fruit de lente-ui en knoflook glazig. Voeg de paprika toe en roerbak 30 seconden. Roerbak de gekookte rijst 3 minuten. Voeg de sojasaus toe en roerbak 2 minuten. Roer de selderie door de gebakken rijst.

Draai het vuur uit en zet het deksel op de pan zodat de rijst warm blijft.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden