Beeld COLOURBOX

Gebakken brie met wortels

Ingrediënten voor 2:

• 1 grote winterwortel
• 1 pastinaak
• 1 dunne prei met groen
• handje krieltjes
• 25 g boter 
• rode druiven zonder pit
• rijstolie
• 2 minibrietjes (à 125 g)

Altijd fijn om een stuk van wetenschapsjournalist Willem Schoonen te lezen. En dus is het mij onlangs niet ontgaan dat hij een kliekje geroosterde wortels van 170.000 jaar oud beschreef. Na zo’n verhaal kijk je toch even anders tegen je wortels aan, al waren het destijds geen winterwortels en pastinaken, maar wortels van geelsterretjes. Heb ik opgezocht. Ze zijn al getekend en beschreven door Rembert Dodoens, zijn ‘Cruydeboeck’ dateert van 1554, dus wel even wat later. Hij heeft het niet over de eetbaarheid. Misschien vonden we ze toen niet lekker, bovendien gaat het om verwante soorten, die hier overigens nog steeds groeien. Mooi dat nu bewezen is dat de zeer vroege mens niet enkel rauwkost at, maar behalve vlees ook groente roosterde: het begin van de ware kookkunst. De oudste vorm van kaas, gevonden in Egypte, dateert van zo’n 1300 voor Christus, dus ook niet bepaald van gisteren. ­Onze keuken rust op inventieve voorgangers.

Bereidingswijze:

• Wortels en prei schoonmaken, in dunne plakjes snijden, kriel wassen; 20 minuten koken in ruim water. Zeven boven een kom. De boter in een grote koekepan doen. De afgegoten groente erin rondwalsen. Toegedekt warm houden. Vlak voor serveren de gewassen druiven meewarmen. Zout erover.
• Een flinke bodem rijstolie verhitten in een kleine koekepan tot de damp ervanaf slaat. De brietjes hierin aan weerszijden kort bruinen. Meteen uit de pan nemen, even laten uitlekken op keukenpapier en onmiddellijk opdienen in de groentepan. De brie aansnijden met een fijngekarteld mes.

Menusuggestie

Vooraf: Courgettesoep. Voordat u de brie gaat bakken een courgette in stukjes goed gaarkoken in 350 mililiter van het kooknat van de groente. Een paar stukjes eruit scheppen, de rest pureren met peper en zout. Stukjes terug, aan tafel een scheut slagroom in het bord.
Na: Mandarijntjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden