ReceptGebakken boekweit-kasha

Gebakken boekweit-kasha

Beeld xxx

Moeders pappot' wordt bij ons alleen nog overdrachtelijk gebruikt, want áls ze al pap serveert, dan vooral uit het pak in het zuivelschap. En helemaal niet meer wat vroeger in Friesland 'luie-wieven-eten' heette: grove gruttenbrij van karnemelk en afgekoeld in stukken gebakken met stroop erbij. Heerlijk! Misschien ben ik een beetje Russisch, want daar is kasha (brij) synoniem van 'feest' en met boekweit bereid hét gerecht voor bruiloften en doopfeesten. Ze hebben er dan ook vele versies voor verzonnen. Zoals deze Kasha Grechnevaya Krupenik.

De boekweitkorrels zo nodig in een droge pan roosteren tot ze iets bruin worden.

Ruim water met wat zout en suiker aan de kook brengen. De boekweit erin strooien en volgens de aanwijzing op het pak onder deksel gaar koken. Afgieten. Iets laten afkoelen, mengen met eerst 1 eetlepel boter, dan cottage cheese, crème fraîche, ei en zout.

Oven voorverwarmen op 200 graden. De tweede eetlepel boter smelten in een ovenvaste koekepan (20 cm). De kasha erin uitstrijken; 20-25 minuten bakken op de middelste richel. Serveren met het uitgelekte zoetzuur eromheen. Garneren met veel selderijblad. In vieren snijden. Opnemen met een spatel.

Menusuggestie:

Vooraf: Salat iz svokly: reepjes gemarineerde biet uit potje (circa 150 gram), goed laten uitlekken; mengen met 2 eetlepels mayonaise, 2 fijngesneden voorgeweekte pruimedanten, 1 eetlepel gehakte walnoten en 1 eetlepel grofgesneden bosuitjes. Op smaak brengen met zout, serveren op blaadjes sla. Bovenop een paar halve pruimen en een walnoot.

Na: Wentelteefjes. Voordat u gaat koken 2 sneetjes wit casinobrood zonder korst overgieten met een mengsel van 1 ei, 1 eetlepel suiker, 1 theelepel kaneel en 50 milliliter melk. Als alle vocht is opgenomen aan weerszijden bruin bakken in roomboter op matig vuur. Warm serveren met suiker.

Ingrediënten voor twee

Kasha:

100 g hele boekweitkorrels

o.a. AH (ongeroosterd) of Pit&Pit (geroosterd)

zout, snuf suiker

2 eetl. boter

100 g cottage cheese

2 eetl. crème fraîche

1 ei

Erbij

wortel- en selderij-zoetzuur

bladselderij

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden