Recept

Gebakken aubergines

Ingrediënten (voorgerecht voor 4 personen):

• ca. 6 el extra vierge olijfolie

• ca. 150 g vers wit broodkruim

• ruim 1 tl zout

• versgemalen peper

• 1 grote of 2 kleinere aubergines

• 3 a 4 el mayonaise

• 100 g feta

• grof verkruimeld

• ca. 30 verse muntblaadjes

Bereidingswijze

Er zijn honderden goede bereidingen voor aubergine, maar de simpelste is de lekkerste, en die geef ik hier: snijd een middelgrote aubergine in niet te dunne plakken en bestrooi ze met wat zout. Verhit een dun laagje extra vierge olijfolie in een grote koekepan. Bak de plakken aubergine op niet te hoog vuur aan beide kanten diep goudbruin en zacht. Aanvankelijk zuigen ze de olie op als een spons; als je ze halverwege keert, laten ze weer wat olie los. Voeg zonodig nog wat olie toe zodat de plakken aubergine lekker kunnen bakken. Eet ze warm, zo uit de pan.

Het recept hieronder is voor krokante aubergines uit de oven. Geïnspireerd op een recept uit ‘Food & Wine’ (augustus 2019). Het korstje van mayonaise en broodkruim maakt het bijzonder, feta en verse munt maken het af.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed de bakplaat van de oven met aluminiumfolie en vet het folie dun in met wat olijfolie. Meng in een kom het broodkruim, 2 el olijfolie, 1/2 tl zout en peper naar smaak goed door elkaar. Schil de aubergine(s) met een dunschiller tot ze een streeppatroon hebben, en snijd de groente dan in zestien ongeveer gelijke plakken van ca. 1 cm dikte. (Een eventuele rest wordt niet gebruikt.)

Schep de plakken aubergine goed om met 4 el olijfolie, ca. 2/3 tl zout en 1/2 tl peper, en zorg dat alle plakken goed ingevet zijn. Leg de plakken aubergine in een enkele laag op de bakplaat. Kwast de bovenkant van elke plak in met wat mayonaise. Schep op elke plak ongeveer 2,5 el broodkruim en strijk het glad. Bak de plakken aubergine in ongeveer twintig minuten (of iets langer) gaar en goudbruin.

Verdeel de hete aubergine over vier borden, en strooi de feta en munt erover. Wat rode pepervlokken erover mag ook. Meteen opdienen, Lekker met een glas ouzo of een Grieks wijntje. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden