Recept Tineke Sluijter

Garnalen met pindasaus

Beeld -

Uit het zojuist verschenen kookboek 'Chinese Takeaway' van Kwoklyn Wan, uitgegeven door uitgeverij Good Cook, heb ik dit gerecht gehaald. Eerlijk gezegd stond ik even te kijken van de combinatie van garnalen met een pindasaus, maar het levert wel degelijk een smakelijk gerecht op. Het kookboek bevat tal van recepten die vrij eenvoudig thuis zijn te maken.

Kwoklyn Wan groeide op in de keuken van een Chinees restaurant in het Verenigd Koninkrijk en heeft in zijn kookboek recepten verzameld die het in Soho goed doen. Ik vind het vreemd dat hij in dit gerecht naast de pindakaas nog twee eetlepels satésaus vermeldt, zonder aan te geven wat dat dan precies is. Dus ik heb die in de ingrediëntenlijst wel meegenomen, maar in de uitwerking weggelaten.

Pel de garnalen, verwijder de zwarte draad en spoel ze af onder de koude kraan. Droogdeppen met keukenpapier. Zet een steelpannetje op het vuur en doe hier de pindakaas, sojasaus, basterdsuiker, uitgeperste knoflook teentjes, zout en een kwart liter water aan de kook. Goed blijven roeren. Zodra de saus kookt van het vuur afhalen en apart zetten.

Pel de ui en snijd deze in de lengte in vieren. Snijd hiervan kwart ringen. Snijd de paprika in dunne reepjes, verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Was de paprika en laat deze reepjes uitlekken. Hak de groene peper fijn. Verhit de olie op een niet te hoog vuur in een wok. Roerbak hierin de ui en de paprika gedurende een minuut of twee.

Voeg nu de garnalen, zout en versgemalen peper toe. Even omscheppen en dan de groene peper erbij doen. Nog even roerbakken en dan de pindasaus toevoegen. Zet het vuur hoog en verwarm tot gloeiend heet. Mocht de saus te dun zijn, maak dan een maïzenapapje van één eetlepel maïzena met twee eetlepels koud water. Giet dit papje al roerend door de saus tot deze gebonden is. Haal de pan van het vuur en voeg het limoensap toe. Serveer direct, met gekookte witte rijst, gekookte sperziebonen en gebakken uitjes (fruitjes).

Ingrediënten voor twee personen:

14 grote rauwe garnalen
5 eetlepels pindakaas met stukjes noot
2 eetlepels satésaus
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel basterdsuiker
2 teentjes knoflook
1 ui
1 groene paprika
1/4 theelepel zout
1/4 theelepel gemalen witte peper
1/2 groene peper
1 eetlepel maïzena
1 eetlepel limoensap
1 eetlepel olie

Recepten en artikelen over koken van onder meer Sonja van de Rhoer, Janny de Moor, Henja Schneider en Tineke Sluijter. Lees meer recepten op trouw.nl/recepten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden