ReceptGalletes

Galettes voelen voor mij Amerikaans

Fow Pyng HuBeeld Jakob Van Vliet

Filmmaker en ramenchef Fow Pyng Hu heeft drie restaurants. Hij haalt zijn inspiratie uit Nederland, Japan en alles daartussenin.

Zou de nieuwe president er nog wat aan kunnen doen? Aan de leegloop van New York? Jonge mensen verlaten de stad. Ook zonder de crisis was de stad de laatste jaren al verzwakt als magneet voor hongerige jongeren. Er waren geen mogelijkheden meer om het te maken in New York, als je erheen wilde moest je het al gemaakt hebben.

Ik had het geluk om de stad mee te maken toen het voor een Nederlandse student nog net betaalbaar was. Het was midden jaren negentig en voor achthonderd gulden huurde ik een piepklein kamertje in een semigevaarlijke Puerto Ricaanse wijk. De kamer deelde ik met een klasgenote.

Ik kwam er als student grafisch ontwerpen, al kwam in die tijd de meest interessante vormgeving uit Nederland. Daarom ging ik iets studeren waar die Amerikanen goed in waren: film. De lessen waren klassiek, maar de context was euforisch. Een masterclass met Robert Redford en Paul Newman. En een leraar die de hele tijd ‘Let’s make a movie!’, riep. Hij legde ons uit hoe je om moest gaan met Sly op de set. Het leek wel een maatje van hem, maar wie was Sly? Na acht lessen begreep ik dat hij het had over Sylvester Stallone.

Ik raakte bevriend met een ruige skater op diezelfde school. Hij kwam als bootvluchteling. Zijn broer werd net vrijgelaten uit de gevangenis; hij had iemand omgebracht. Maar mijn vriend leefde de American dream. Hij was een succesvol kledingmerk voor skaters begonnen. Zo bleef hij uit de voetsporen van zijn broer.

In dat halfjaar zag ik het magnifieke spectrum van de stad. Alles liep naast en door elkaar, zoiets heb ik elders nog nooit gezien. Ik voelde continu dat de wereld aan mijn voeten lag. Maar nu is al die dynamiek weggevallen. New York loopt leeg.

De nieuwe president zal het betreuren. Want New York is het gezicht van Amerika. Het zal hem vast zwaar vallen om met dat onaantrekkelijke gezicht te moeten beginnen.

Galette met ei, kaas en ham

Ingrediënten:

• 250 gr boekweitmeel
• snufje zout
• 2 eieren
• 50 cl koud water
• 40 gr gesmolten boter

Als toppings:
• 1 ei
• geraspte kaas (bijvoorbeeld emmentaler)
• 2 plakjes ham in stukken (of plakjes gebakken champignons)

Bereiding

In New York is er van alles te eten, en er zijn typischere gerechten dan een pannekoek uit Bretagne. Maar mijn Japanse vriendin nam me mee naar bistro Les Deux Gamins. Ik had nog nooit van een galette gehoord, maar sindsdien associeer ik die met New York.

Roer de ingrediënten tot een glad beslag en laat minimaal twee uur rusten in de koelkast. Hierdoor krijg je mooie, gelijkmatige pannekoeken. Neem het liefst een stalen koekenpan. Verwarm ’m en wrijf er wat bakolie over met keukenpapier. Giet wat beslag in het midden en draai de pan zodat het zich goed verdeelt. Bak ongeveer een minuut en draai de galette om. Bak deze kant 20 seconden en draai hem terug. Breek nu een ei open boven het midden van de galette. Verdeel met een vork het eiwit wat over de galette, laat de dooier intact. Doe er wat peper over. Zodra het eiwit begint te stollen strooi je er de kaas, ham en eventueel andere toppings over. Vouw met een vork een rand van de galette naar de eidooier in het midden toe, doe dat ook met de andere drie randen zodat het geheel een vierkant wordt. Serveer met bijvoorbeeld wat frisse veldsla.

Liesbeth Maliepaard, Charlotte Kleyn, Fow Pyng Hu, Samuel Levie en Merijn Tol vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden