null Beeld
Beeld

ReceptCharlotte Kleyn

Fugazza, de Argentijnse kaas-uienpizza

Charlotte Kleyn

Culinair historica Charlotte Kleyn onderzoekt de verhalen achter ons eten en werkt ze graag uit in haar keuken.

Unless you are a pizza, the answer is yes, I can live without you’, zou acteur Bill Murray hebben gezegd. Het internet staat vol met de quote, die je ook kunt bestellen op posters, T-shirts en waterflesjes. Pizza ís natuurlijk ook een glorieuze uitvinding, in al zijn soorten en maten. Dan heb ik het niet over platbrood met iets erop dat voor het gemak pizza wordt genoemd, zoals lahmacun (Turkse pizza), maar over alle variaties op het Napolitaanse platbrood met tomaat en kaas. Denk aan pizza al taglio, de Romeinse knapperige pizza waar je rechthoekige stukken van koopt; New York style-pizza met dunne zachte bodem en knapperige randjes; Chicago deep dish-pizza, bijna tomaten-kaassoep in een bodem; rechthoekige Detroit style pizza met dikke bodem en de kaas ónder de tomatensaus; Franse pizza met veel kaas, spek en een ei bovenop, et cetera et cetera.

In Argentinië, waar veel Italianen in de 19de en 20ste eeuw naartoe emigreerden, is ook een eigen stijl pizza ontstaan. Hij heeft een dikke, luchtige bodem met knapperig randje en is rijkelijk belegd met tomatensaus, veel kaas en eventueel andere ingrediënten. Laatst maakte een Argentijnse vriendin twee pizza’s voor me. Eentje met tomatensaus, kaas en uien, de ander met tomatensaus, kaas, verse tomaat en fijngehakte knoflook. Met Victoria’s recept voor de bodem maakte ik thuis fugazza, met uien en eventueel kaas bovenop. Onweerstaanbaar. Let op: Argentijnen gebruiken een ander soort mozzarella dan Italianen: steviger en wat kaziger, die hier niet te krijgen is. Victoria neemt een stevige koekaas van de Turkse winkel, maar (een mix van) koemelkmozzarella of Nederlandse belegen werkt ook.

Ingrediënten voor 2 pizza’s, genoeg voor 4 personen

• 2 theelepels gedroogde gist
• 1 theelepel suiker
• 225 gram bloem
• 225 gram volkorenmeel
• 2 eetlepels olijfolie + extra om in te vetten
• 2 middelgrote uien, in dunne ringen
• 200 gram geraspte kaas (mozzarella, belegen of Turkse)
• 2 theelepels gedroogde oregano

Bereiding

Meng de gist, suiker en 100 milliliter lauw water in een kommetje. Laat 10 minuten staan tot het mengsel begint te schuimen.

Meng de bloem, het meel en 1 eetlepel zout in een grote kom. Roer de olijfolie door het gistmengsel en doe bij het meel. Kneed 10 minuten goed door tot een soepel deeg (voeg eventueel nog een drup water toe) en vorm tot een bol. Vet de kom in met een beetje olijfolie en leg de bal erin. Dek af met een theedoek en zet 1 uur op een warme plek om te rijzen.

Doe ondertussen de uienringen in een kom koud water met een beetje zout.

Verwarm de oven voor op 240 graden. Vet een ronde, lage ovenschaal, of de onderkant van een springvorm van 24 centimeter, in met een beetje olijfolie. Neem de helft van het deeg en vorm met uw handen in de ovenschaal tot een cirkel. Uitrollen met een deegroller is niet nodig, verdeel het deeg wel goed met uw vingers zodat het overal even dik is. Zet de pizzabodem 5 minuten in de oven. Schep de uien uit het water en dep ze droog met een theedoek. Haal de pizzabodem uit de oven, verdeel de uien erover en zet nog 5 minuten in de oven. Verdeel dan de kaas en oregano erover en bak tot de kaas gesmolten is.

Eet de pizza en maak vervolgens de tweede, op dezelfde manier. Of maak de tweede met tomatensaus. Genoeg ruimte in de oven? Dan kunt u ze ook tegelijk maken.

Janine en Annemieke Jansen, Joke Boon, Judith Cyrus, Charlotte Kleyn en Bas Robben vertellen in deze rubriek verhalen achter het eten, compleet met recept.

Lees hier eerdere recepten terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden