null Beeld

ReceptWitte Gazpacho

Frisse, witte gazpacho met knoflook en amandelen

Henja Schneider

Ingrediënten voor 4 personen:

• 575 g gepelde amandelen

• 500-750 ml ijswater

• 2 sneden witbrood, in melk of water geweekt

• 3 tenen knoflook, in vijzel tot pulp gewreven met:

• 1 tl zeezout

• 3 el olijfolie

• 3 el sherryazijn

• flink wat peper

• 200 g witte druiven, liefst muskaatdruiven

Bereiding:

‘Del gazpacho no hay empacho’, ofwel: van gazpacho krijgt niemand een bedorven maag. Het originele recept voor gazpacho, daterend uit de Romeinse tijd, bestaat uit brood, water, azijn, olie en zout en werd gegeten door boeren en herders in het zuiden van Spanje. De koude soep is licht verteerbaar, goed tegen de dorst, verfrissend in de hitte van zuidelijke zomerse dagen en, last but not least, heel gemakkelijk te maken. Traditioneel werden alle ingrediënten eenvoudig in een vijzel gestampt en gewreven tot een soep. En dat is nog altijd de beste manier.

Te fijn en schuimig

Bij gebruik van een foodprocessor loop je gauw het risico dat het mengsel te fijn en schuimig wordt. Rode gazpacho (met tomaten, zie het recept van vorige week) heeft zich in heel Spanje, maar ook in Portugal en ver daarbuiten verspreid, en inmiddels worden ook andere variaties op het oorspronkelijke gerecht in het zuiden van Europa veel gegeten. De populariteit van zo’n koele kop geurigheid zal vast ook in onze contreien toenemen nu langzamerhand niet meer valt te ontkennen dat ons klimaat Zuid-Europese trekjes begint te vertonen. Sam & Sam Clark gebruiken in hun boek ‘Moro’ trouwens wél een keukenmachine bij hun recept voor ajo blanco ofwel witte gazpacho (die ouder van oorsprong is dan de rode).

Blijven kleven

Maal de amandelen in de keukenmachine tot ze tegen de wand blijven kleven, schrijven ze. Maak de pulp los en roer er 5 eetlepels ijswater door. Laat de machine weer draaien tot een dikke, vloeibare pasta is ontstaan.

Knijp het vocht uit het geweekte brood. Mix brood en knoflook-zoutmengsel door de amandelpasta. Mix de olijfolie erdoor en vervolgens geleidelijk nog zoveel van het ijswater dat de soep de dikte van schenkroom krijgt.

Breng de soep op smaak met sherry-azijn, peper en desgewenst zout. Doe hem over in een schaal en geef hem enige uren de tijd in de koelkast. Proef hem nog eens vlak voor het opdienen, wanneer hij ijskoud is. Breng hem zo nodig verder op smaak en garneer hem met druiven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden