ReceptZoete rijst met mandarijntjes

Fout of niet, lekker is lekker

Liesbeth Maliepaard.Beeld Mark van der Zouw

Het fijne van kind zijn is dat je nog geen goede smaak hebt. Ik bedoel: je hebt natuurlijk wel smaak, maar eten heeft nog totaal geen status-gerelateerde bijsmaak. Je hebt geen idee dat knakworstjes uit blik in de ogen van sommige mensen niet verantwoord zijn; je propt ze gewoon vrolijk naar binnen. Net als die heerlijke kokkels, zeeslakjes en oesters. Daarmee scoor je geheel buiten jouw medeweten dan weer wél culipunten.

Een bokkepootje uit de supermarkt is voor jouw kindermond net zo’n traktatie als een bonbon van de banketbakker. En je snapt niet waarom je ouders zo graag willen dat je Franse kaas lekker gaat vinden. Je kent immers maar twee soorten eten: lekker en vies. Dwars door high en low food heen.

Totdat je van je ouders begint op te pikken dat je sommige dingen die je lekker vindt inderdaad lekker mag vinden en andere dingen die je lekker vindt juist niet. Dan wordt het lastig. Helemaal als je bij de ene opa en oma alleen maar de dingen krijgt die ‘goed lekker’ zijn en bij de andere opa en oma juist heel veel ‘fout lekker’. Dan ga je je ineens een beetje generen voor dat heerlijke druppeltje maggi dat je van oma altijd op je hand krijgt om af te likken. Stiekem in de keuken, want zij weet ook wel dat je moeder maggi maar niks vindt. Mama is namelijk van ‘de fijne Franse keuken’ en papa houdt ook niet van burgerlijk Hollands.

Over de zoete rijst met een flinke klont boter, kaneel en mandarijntjes uit blik, waarvan ik altijd zo smul bij opa en oma, hoor ik op de terugweg mijn vader en moeder zeggen dat het oorlogsvoedsel is. Wansmaak! Vreselijk! Mijn eetschaamte is geboren. Vanaf nu laat ik weinig meer los over wat ik bij opa en oma krijg. Geen woord over dat warme appelgebak bij McDonald’s. Niets over de witte boterhammen met stroop of bruine suiker. Verzwijgen die koetjesrepen.

Maar mijn smaak liegt niet. Zoete rijst is en blijft lekker. Vooral met mandarijnen uit blik.

Zoete rijst met mandarijntjes uit blik
(ingrediënten voor 4 personen)

100 g rijst
½ l halfvolle melk
snufje zout
snufje kaneel
3 el suiker
flinke klont boter
1 blikje (±300g) mandarijnen op siroop
eventueel:
drupje vanille-extract
handje gehakte pistachenoten
rasp van halve citroen

Bereiding

Doe de melk met een snufje zout in een steelpan en kook de rijst op laag vuur in ±30 minuten zacht en gaar. Roer regelmatig om, zodat het niet aankoekt. Voeg een lekkere klont boter toe, een snuf kaneel en suiker en roer goed door. 

Als je de rijst wat luxer en nog lekkerder wilt maken: voeg dan nu ook vanille, pistache en citroenrasp toe. Schep in kleine bakjes en serveer met partjes mandarijn als dessert.

Mijn oma deelde bovenstaande hoeveelheid door twee: mijn zus en ik kregen het dan ook niet als dessert, maar als avondeten. Dat is pas echt guilty verwennerij!

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden