Recept Mediterraan

Forel met broccolipesto

Broccoli Beeld Colourbox

Ingrediënten voor 4 personen.
Broccolipesto:


• 200 g broccoliroosjes
• 150 g spinazie
• 4 el gepelde, gezouten pistachenoten grof gehakt
• 1 tl citroenschil
• 20 bladen basilicum, grof gesneden
• 2 teentjes knoflook • 3 el versgeraspte parmezaanse kaas
• versgemalen peper, zout
• 6 el extra vierge olijfolie

Voor de vis:


• 3 el boter
• 4 el extra vierge olijfolie
• ca. 600 g forelfilets (met vel)
• ca. 2 el citroensap

Ik gooi graag een forelletje in de pan. Als je haast hebt gaat er niets boven een zachtsmakende forelfilet, gebakken op de huid en zo dun dat ze in een oogwenk gaar is. Eerst bedruppel ik de vis met citroensap, en als bakvet gebruik ik een mengsel van boter en olijfolie. Je kunt talloze kanten op met zo’n gebakken visje. Als ik het simpel wil houden strooi ik een lekkere combo over de gare vis: geraspte citroenschil, kappertjes, fijngehakte bieslook en geroosterde pijnboompitten. Als er wat bakboter/olie over is giet ik die er ook over.

Een van de beste dingen die je bij gebakken of gegrilde vis kunt geven is een groene kruidensaus, zoals salsa verde of pesto. Beide maak ik graag en vaak in talloze varianten. Onlangs was dat deze broccolipesto met pistachenoten, die heerlijk is bij de forel. Je kunt ook een andere (witte) vissoort kiezen.

Voor de pesto

Breng de broccoli met ruim licht gezouten water aan de kook en kook de groente twee minuten. Giet af en laat goed uitlekken. Kook de spinazie in een bodempje water met wat zout ca. 1 minuut, tot het blad is geslonken. Giet de spinazie af en er duw zoveel mogelijk water uit. Hak de spinazie fijn. Doe broccoli, spinazie, pistachenoten, citroenschil, basilicum, knoflook en kaas in de kom van de keukenmachine. Voeg (weinig) zout toe en maal er peper boven. Pureer kort tot een egaal mengsel. Giet de olijfolie in een dun straaltje toe en pureer nog even door tot een smeuïg geheel. Dek af met een deksel of aluminiumfolie. Neem de pesto ruim een uur voor het opdienen uit de koelkast.

Voor de vis

Verdeel de boter en olijfolie gelijkmatig over 2 anti-aanbakkoekepannen en verhit ze op halfhoog vuur. Bestrooi de velkant van de vis met wat zout. Bestrooi de andere kant van de vis met wat zout en peper en druppel er citroensap over. Leg de vis met de velkant naar beneden in de pannen. Bak ca. 1 minuut op halfhoog vuur, tot het vel krokant wordt. Keer de vis voorzichtig om met een spatel en bak de andere kant in 1 à 2 minuten net gaar en licht goudbruin. Verdeel de vis over vier borden en giet wat van het bakvet erover. Schep er een lepel pesto over en serveer meteen. Geef de rest van de pesto erbij. Lekker met gebakken aardappels en een salade.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden